toekomstpotentie is beslist niet zwart wit

In samenwerking met de Nishikigoi Vereniging Nederland, (NVN ) heeft Jos Aben, kweker en schrijver hier op KoiQuestion, een mini workshop over de potentiële kenmerken voor de toekomst van de koi gehouden waar een ieder zich voor op had kunnen geven middels het forum van de NVN. Er was plaats voor een gezelschap van zo’n 30 tal personen die graag zoveel mogelijk kennis van deze professionele kweker, welke hij opgedaan heeft uit vele jaren praktijkervaring, zich eigen wilde maken.

We werden allervriendelijkst en gastvrij ontvangen door het hele team van AenC en zoals in de provincie Limburg kennelijk gebruikelijk is, met koffie/thee en verschillende soorten vlaai. Na wat handen schudden met de beste wensen voor 2011, het weer even bijpraten met wat bekende en tot dan toe onbekende personen, werden we vriendelijk verzocht om onze derrière op een zetel te plaatsen.

aandachtig wordt er geluisterd

PIP

Wat volgde was een presentatie van Werner Winters over PIP (Probiotics in Progress). Ik zal hier niet teveel op ingaan, maar in het kort samengevat schijnt deze biologische vloeistof goede bacteriën te bevatten die een strijd aangaan met de slechte bacteriën, de zogehete ‘competitieve exclusie’ en dit in combinatie met de beïnvloeding van de communicatie tussen pathogene organismen ‘quorum sensing’. Onderzoek en nodige testen werden in samenwerking met de Universiteit van Gent gedaan om dit probiotisch concept toe te passen in het milieu, bedrijven en de privé-sfeer. Voor koi liefhebbers zijn er onder andere praktijktesten gedaan bij Interkoi Arendonk, AenC Grubbenvorst en een bekende Israëlische koi kweker Magnoy. Wilt u hierover meer weten, dan kunt u wellicht via http://www.chrisal.be/index.php?item=21&subitem=96&subsubitem=59 meer te weten komen en eventueel uw vragen voorleggen. Een flyer in pdf bestand is ook op die site te downloaden.


‘…uit een kweek van 100.000 visjes, slechts 50 goede groeiers…’

Na een pauze met; heerlijke broodjes, koffie/thee of limonade, heeft Jos eerst een inleidend gesprek gehouden over de belangen die nodig zijn om de maximale potentie eruit te halen wat in de koi zit. Allereerst is hiervoor natuurlijk een goede waterkwaliteit nodig, het benodigde goede voer en vooral vanaf jongbroed tot en met Tosai; het verwarmd laten opgroeien wat juist zorgt voor een betere groei. Bij het niet verwarmd op laten groeien in deze beginfase kan de koi nooit meer de groei in z’n verdere leven ‘inhalen’. Uit praktijk ervaring wist Jos te vertellen dat uit een kweek van 100.000 visjes, slechts 50 goede groeiers tussen zitten en waarvan er maar 10 een leuk patroontje hebben.

Het vergt een heleboel koi om enkele goede exemplaren voort te brengen

In het vervolg van deze dag wil ik het graag met jullie hebben over een aantal specifieke kenmerken  van koi die besproken werden tijdens de workshop en die de  potentie van een koi al dan niet verraden. So stay tuned 😉

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.