Paul Souren in actie

Paul Souren won faam als de ‘koi masseur’, een gekscherende term voor de man die doormiddel van drukpunten een Koi tot kalmte kan manen. Paul verbleef in het verleden voor langere tijd in Japan bij de wijlen traditionele Koi kweker ‘Shinji’. Deze leerde hem alles op het gebied van Koi en kenmerkend van diens zienswijze was het gebruik van de natuur, van kruiden en planten waarmee Paul nu de huidige koi-hobbyist, met behulp van zijn boekenreeks ‘De stille kracht van Shinji’, vooral zelf wil laten nadenken over wat wel en niet goed voor diens Koi is.

De boom is groeiende

Paul Souren deelt in dit boek weer de kennis met ons alle,die, hij heeft opgedaan van Shinji.  Langzaam maar zeker, licht Paul een stukje van de Japanse sluier op voor ons, Europeanen. De titel is dan ook niet geheel, onverwacht; ‘Europa & Japan een wereld van verschil’. De gehaaste cultuur van de Westerling, en het geduld, kennis en de rust van de Japanner. Voeren, filter en pompen draaiende houden en klaar is Kees.  Nee, dan kunnen we toch nog wel wat leren van die Japanners. Begin dan ook met alles aan de basis,  je kunt nu eenmaal geen vruchten plukken zonder een boom te planten en of te verzorgen. Leuk om te vermelden is dan ook dat de kaft gesierd gaat van de stam van een bonsaiboompje in een pot, daar waar de cover van deel 1 nog enkel gesierd ging van de pot waarin deze zou moeten groeien.

Boek 2 gaat over de eigenschappen en het waarom van diverse planten en kruiden uit Japan en Europa die Shinji gebruikte. Tevens bevat het boek een voedingwijzer die niet alleen tips geeft voor het welzijn van de Nishikigoi, maar ook voor de kwaliteit van het water en van de filterwerking. Een pakkend hoofdstuk van meer dan vijftig pagina’s gaat over de hobbyisten – de stoute jongens volgens Shinji – die chemicaliën gebruiken en over de gevolgen daarvan…

Ook reikt Shinji Koi Products een prijs uit voor de mensen die het boek nog deze maand op de plank zetten. Voor meer informatie kijk je op de website van shinji

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie