Northwest Creek

Het lijken Bijbelse plagen ten gevolge van de manier waarop we wellicht omspringen met op ons aller moeder natuur. Na het massaal ter aarde storten van vogels op diverse locaties op onze planeet, zijn het nu de vissen die onverklaarbaar het leven laten. Een enorm droevig gezicht geeft het; de aanblik van ontelbare vissen die plots dood aanspoelden voor de Amerikaanse kuststaat Maryland. Ongeveer twee miljoen vissen vonden er het einde van hun korte leven, het gaat immers om relatief jonge vissen. De oorzaak van deze plotselinge massasterfte onder de gevinden wordt gezocht in een daling van de temperatuur van de kustwateren, die in een kort tijdsbestek veel kouder werd dan normaal. Maar uiteindelijk is ook dat slechts een voorlopige gok.

massale vissterfte

Het is een vreemd gegeven. Hoe kan het immers dat de temperatuur plots veel kouder wordt, daar waar water altijd maar langzaam afkoelt en opwarmt. Het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met de bekende koud- en warmwaterstromingen, die hierin hun gang naar andere oceaandelen vinden. De vissen kunnen in een verkeerde stroom terecht zijn gekomen. Maar ook dit is op zichzelf een vreemd gegeven, het is immers de nature des vis om dit te voorkomen. Een andere oorzaak hiervoor valt ook weer niet uit te sluiten. Het kan wel eens voorkomen dat door de wil van moeder natuur vissen in onleefbare situaties verzeild raken, doch een aantal van twee miljoen is natuurlijk ongekend.

‘…, waarvan er veel zijn die om één of andere reden hun ogen kwijt zijn’


Dode snappers in Nieuw-Zeeland

Aan de kust van de Braziliaanse regio Parana spoelden onlangs ook al zeker 100 ton sardienen, baars en meerval aan. Ook daar is het raden naar de oorzaak. En de stranden van het Nieuw-Zeelandse schiereiland Coromandel werden overspoeld met snappers, waarvan er veel zijn die om één of andere reden hun ogen kwijt zijn. Het Nieuw-Zeelandse Department of Conservation houdt het voorlopig op “waarschijnlijk verhongerd”, maar ook hier is er geen echte sluitende uitleg. We hopen dat wetenschappers en autoriteiten de oorzaken weten te achterhalen, voordat de volgende Bijbelse plaag ervoor zorgt dat onze koeien plots om beginnen te vallen. 😉

dode vissen, zover het oog reikt

bronnen: RTL nieuws; diverse internetbronnen

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie

  1. Idd aparte gewaarwording. Als ik zo de berichten volg denk ik dat er een overeenkomst met de vogels is. Die zouden blauwe snavels hebben wat duid op zuurstofgebrek oid. Vissen waarvan de ogen eruit springen heeft volgens mij ook met zuurstof/luchtdruk te maken. Ik ben benieuwd wat de onderzoekers vinden.