Het creatieve logo van Isa

Voorzien van een uniek patroon is dit een Showa die wel erg stabiel opgroeit wanneer het op het patroon aankomt. Maar dat is niet het meest opvallende kenmerk dat deze nishikigoi met zich draagt. Dat is namelijk zijn groei. Het is de allergrootste sansai (koi in het derde levensjaar) die er het afgelopen seizoen werd geoogst op de Isa Koi Farm. Een lange stengel dus, maar zal er ook een mooie bloem uit komen?

‘ Een showa hoort namelijk, volgens showcriteria, op zowel het hoofd, het lichaam en de staart voorzien te zijn van de kleuren rood, zwart en wit.’


Een uiterst charmante tosai die het hi vertegenwoordigd zoals we dat van Isa gewend zijn, verder ook weer niet geheel typisch Isa is. Het patroon is ongewoon, maar absoluut niet uit balans. Het schoudergebied is relatief vrij van een hi kleed, maar dit wordt gecompenseerd door een uiterst charmant hoofdpatroon dat als een baret wordt gedragen door de driekleur. Er is weinig sumi aanwezig en het shiroji lijkt niet van de allerhoogste kwaliteit, terwijl dit 1 van Isa’s allerbelangrijkste pijlers is.

Isa Showa 36 cm

Isa Showa , detailfoto

Als nisai is de Showa er niet heel veel mooier op geworden, maar dat staat natuurlijk los van diens potentie. Zo zien we nu goed dat er nog zwart lijkt aan te komen in het schoudergebied. Voor de balans van het patroon is het goed wanneer zich dit zou gaan uiten. Als we in hetzelfde gebied blijven kijken zien we dat de witte huid niet wit maar geel is met zelfs wat oneven vlekken. Dit kan komen door stress of handling. De Koi is wel mooi voller geworden in met name het achterste gedeelte en meet nu 56 cm.Het hoofd is mooi van vorm en vertoont nog alle jeugdigheid.

Isa Showa 56 cm

Oke, het woord stengel, zoals in de opening door mij gebruikt, is wellicht niet helemaal goed gekozen, want deze Koi is alles behalve rank. Met een prachtige volle bouw meet deze Koi inmiddels 72 cm en dat na drie groeiseizoenen al! Het zwart in de schouder toont nog weinig verbetering, maar wel is er zwart op het neusje van de Koi zichtbaar geworden. Dit is een belangrijk punt. Een showa hoort namelijk, volgens showcriteria,  op zowel het hoofd, het lichaam en de staart voorzien te zijn van de kleuren rood, zwart en wit. Een eventueel menware zou helemaal het einde zijn.  De vlekken in het shiroji zijn weg, maar het oogt nog wel erg alsof ze al jaren een fervent roker is met haar gelige uitkijk.

Wie zal het zeggen. Wanneer het shiroji zich niet uiteindelijk zal uiten als zijnde het wit zoals we dat van deze kweker gewend zijn, dan blijft deze Koi waardeloos. Doch indien dit zich goed juist ontwikkelt dan kan er nog wel eens een heel erg belangrijke Koi rondzwemmen daar bij Isa Koi Farm. De vis oogt nog jeugdig, doch vergt wel wat van geduld en vertrouwen. Ik ben benieuwd…

bron: www.koi.tv / www.isakoifarm.com

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.