Huidkwaliteit is het lastigste aspect bij de beoordeling van Koi

Een goede lichaamsbouw kan alleen worden gewaardeerd wanneer deze is voorzien van prachtige kleuren en een interessant patroon. Dat dit andersom ook het geval is, moge duidelijk zijn. Toch worden er nog vaak fouten gemaakt voor wat betreft de aankoop van potentiële toppers. De één doet qua huidkwaliteit niet wat er van de Koi verwacht wordt, de ander blijft achter qua lichaamsbouw of beide aspecten ontwikkelen zich niet naar verwachting. Het aspect lichaamsbouw heb ik in een voorgaand blog aan jullie proberen uit te leggen aan de hand van drie tosai Kohaku. Nu is het tijd om de huidkwaliteit van deze drie rood-wit-gekleurden aan u toe te lichten. Ik denk niet dat ik de enige ben die van mening is dat de huidkwaliteit het lastigste aspect is bij de beoordeling van een Koi.

Gefocust op de huidkwaliteit van Koi voor wat betreft de potentie voor de toekomst, zijn er bepaalde aspecten waarop gelet dient te worden. Het eerste wat mij altijd opvalt bij de beoordeling van de huid van een Koi is de egaliteit en de intensiteit van het beni (rood), indien aanwezig. Een egale kleur is essentieel voor kleurbehoud in de toekomst. Daarnaast mag het contrast tussen de intensiteit van de kleur op de huid in vergelijking met de kleur op de kop niet te groot zijn, dit verraadt namelijk meestal de ‘staat’ van de Koi. Vissen die dit verschil tonen zijn klaarblijkelijk al aan het finishen; weinig tot geen groei waardoor de kleuren heel intens zijn geworden. Een harde, dieprode kleur is daarbij vaak het gevolg. Dit type beni zal in veel gevallen gaan breken, uit elkaar vallen of zelfs totaal wegvallen. Er zit namelijk geen rek in. Een egale, zacht oranje kleur is dus gewenst. De beoordeling van het sumi (zwart) vind ik minder belangrijk, daar deze in veel gevallen nog niet zichtbaar is op jonge leeftijd. Wanneer deze wel zichtbaar is, moet dit nog minimaal zijn. In veel gevallen zal een Koi met al volledig doorgekomen Sumi (gefinished) zich namelijk niet verbeteren op dit punt en vaak achteruit gaan in de toekomst. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Daarnaast is een jonge Koi waar al veel sumi is doorgekomen, in veel gevallen ook van het mannelijk geslacht. Bij beloftevolle Koi, waarbij het Sumi nog haast niet zichtbaar is, kan men beter op de glanskwaliteit letten. Glans is naast de kleurintensiteit en egaliteit het belangrijkste aspect bij de koibeoordeling. Glans komt net als kleur van chromatoforen (pigmentcellen). Net als bij de kleur, zal ook de glans over het algemeen intenser worden bij een ouder wordende Koi. De glans is te beoordelen op de huid van de vis, waarbij het contrast tussen de witte ‘kleur’ en rode en zwarte patronen zich zo toont, dat deze ‘fris’ overkomt en de Koi een sprankelende indruk maakt. Daarnaast heeft een beloftevolle Koi een duidelijke glans op zijn neusje, oogkassen, bovenkant kieuwdeksels en borstvinnen. De glans is het duidelijkste waarneembaar op een ‘witte’ ondergrond, waarbij de reflectie het hoogste is, daar er geen interferentie met andere kleuren kan optreden.

Terugkomende op onze drie Kohaku van de lezing in Sevenum, zal ik u proberen uit te leggen waarom ik een bepaalde vis de nummer één vind.

De drie Kohaku

De drie Kohaku staan naar mijn mening al op volgorde van goed naar minder goed. De nummer één Kohaku voor wat betreft de huidkwaliteit is namelijk Kohaku 1 (links op de foto). Dit heeft te maken met de egaliteit, intensiteit en glans van het beni. De rode kleur is volledig egaal aanwezig en het contrast met het wit is erg sterk. Dit heeft ook te maken met de intensiteit van het beni, welke het hoogste is van allemaal. Nu zult u denken, dit moet toch juist andersom zijn? Dat is ook wel zo, maar in vergelijking met de twee andere Kohaku is de totale huidkwaliteit beter. Zo is glans het meest aanwezig op de linker vis: zowel het neusje, de ‘neusgaten’ (net achter het neusje), de kieuwplaten en het gehele lichaam tonen een hoge glanskwaliteit. De glans, tezamen met het beni, maakt deze vis de nummer één van het stel. Nummer twee is de Yondan (vierstaps) Kohaku. Een iets mindere glans dan nummer één en het kiwa en sashi (patroonafscheidingen) zijn minder scherp. Het Beni toont wel een goede intensiteit en zachtheid en zal naarmate de Koi ouder wordt intenser worden. Daarnaast zullen de patroonafscheidingen, het kiwa en sashi, ook scherper worden, waardoor het contrast tussen de rode patronen en de witte huid nog groter zal worden. De glanskristallen aanwezig op het neusje, de kieuwplaten en het gehele lichaam vertellen mij dat voor wat betreft de huidkwaliteit (de bouw trouwens ook) deze Koi in toekomst alleen maar beter zal gaan worden. Nummer drie is de meest rechtste Kohaku op de afbeelding. Dit heeft voornamelijk te maken met het Beni op de staartaanzet. Wanneer je de afbeelding vergroot door er één- of tweemaal op te klikken, kun je zien dat er een licht roze waas aanwezig is. Dit kan ook wel Niban Hi, Secundair Hi of tweederangs Hi worden genoemd. Dit type Beni zal in de toekomst alleen maar storender worden, doordat het intenser zal worden en zich meer zal profileren op de vis. Qua glans doet ze echter niet veel onder voor nummer twee.

De glans op de kop beter bekeken. Let vooral op het neusje, de neusgaten, kieuwdeksels en borstvinnen.

Waar ik eerder al de lichaamsbouw van deze drie Kohaku beoordeelde en nu de huidkwaliteit, kan er een keuze worden gemaakt. Ga je voor de Koi die qua lichaamsbouw het beste is, of juist voor de huidkwaliteit? Of voor een combinatie van beide? Ik zou voor de laatste optie gaan en daarbij Kohaku nummer twee kiezen. Qua lichaamsbouw duidelijk de beste en zal ook ruimschoots de  grootste worden (ik gok zo rond de 75 cm, t.o.v. max. 65 cm voor de linker en 60 cm voor de rechter). Voor wat betreft de huidkwaliteit duidelijk minder dan de linker Kohaku, maar zal veel meer uitstraling gaan tonen met zijn redelijke huid in een speelse patroon op een mooie volle body.

Bent u het met mij eens of verschilt uw mening van de mijne? Aarzel niet en reageer via onderstaand tekstvak door uw vraag of opmerking te schrijven en je naam en emailadres in te vullen. Een facebook-account is hierbij niet vereist, maar zal het reageren op blogs wel makkelijker maken. Daarbij kun je de kennis dan meteen delen met de rest van je vrienden.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

3 reacties

 1. He Bram,

  Alleerst natuurlijk nog de beste wensen voor jou en tiebo!
  Als reactie op je artikel, heb ik alleen maar te zeggen…dat het super interessant is om te lezen! En dat ik je mening deel! Het blijft altijd lastig om een jonge koi te beoordelen, en dan gebruik je idd altijd speerpunten zoals “glanskristalen, egale kleuren, maar ook glans in het algemeen” Dit soort items zijn leuk om te lezen! Graag wil ik jullie ook eens uitnodigen om eens bij ons een lezing te geven. We hebben nog wel even contact!

  Groeten
  Danny
  Frieslandkoi

 2. Ik ben het met de uitleg eens. Ook merk ik op dat de uiterst linkse kohaku een rozige schijn vertoont op de witte huid.
  Bij de andere 2 is het wit goed wit.