Tony achterkamp tijdens de uitgebreide cursus visziekten 2010

Ongeloof was het eerste wat er in me opkwam nadat ik het hoorde. Iemand waarvan je nog geen halfjaar geleden enorm veel van hebt opgestoken, was pardoes weg. Voor altijd. Tony Achterkamp zal ik nooit vergeten. Bioloog in hart en nieren, enorm gepassioneerd en de drive én kennis om iemand wat bij te brengen. Al heb ik Tony nooit echt lang gekend (pas sinds de Uitgebreide Cursus Visziekten in Barneveld), toch voelde het aan alsof ik al jaren met hem omging.     

Zijn gedachtegang, zijn visie: Ik kon me er helemaal in vinden. De term ‘KISS’ (Keep It Simple, Stupid (= Houd het simpel, stommerik)) komt nu ineens bij me boven, al heb ik dat volgens mij nooit letterlijk uit Tony’s mond horen komen. Toch herinnert het mij de filosofie van Tony: “Waarom al dat moeilijke gedoe, terwijl het allemaal niet nodig is of veel makkelijker kan”. “Denk vanuit de oorsprong van het probleem, in plaats van alleen maar enkel symptoombestrijding”. “Ga uit van de vis als basis en vertrouw op de kracht van de weerstand en het herstellende vermogen van deze”. Dit zijn de voornaamste gedachten die mij altijd bij zullen blijven. Het houden van vis is helemaal niet zo moeilijk als dat het lijkt, als je  maar logisch blijft nadenken over wat je allemaal doet.

Tijdens de cursus heb ik menig discussie met hem gevoerd, welke over het algemeen altijd resulteerde in een bevredigend resultaat. Dit ging allemaal uit van de eerder genoemde gedachtegang. In mijn visie zal altijd een deel van de zijne in terugkomen, daar ben ik hem heel erg dankbaar voor. Er zijn er velen die deze visie gevormd hebben, maar nergens kwam deze zo goed overeen als bij Tony.

Tony, ik ben heel erg  blij je hebben te mogen leren kennen. Helaas heeft het maar van korte duur mogen zijn.

Rust zacht, ik zal je missen

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

3 reacties

 1. Hoi Bram,

  Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden.
  Super veel geleerd van Tony en ook vooral geleerd
  om niet zo snel in paniek te raken als er iets aan de hand was of leek te zijn. Die gekleurde karpers van jullie zijn toch geen mietjes is ook een uitspraak van Tony die bij me is blijven hangen.

  Gr Mark

  Rust zacht Tony

 2. Mooi verwoord Bram. Alhoewel ik Tony slechts een enkele keer heb ontmoet op de Holland Koi Show, voel ik sterk met jullie mee. Ik hoop dat de beste man rust heeft gevonden.

 3. Ik heb de beste man nooit ontmoet, maar de woorden welke je omschrijft Bram komen wel diep van binnen.

  heel mooi omschreven.