De Champagne is meer dan terecht

Koi houden is een hobby zeggen we, maar je kunt het ook zeker een sport noemen. Het in shape houden van Koi of deze zelfs in goede zin te laten ontwikkelen, vergt een voortdurende aandacht en inspanning van de hobbyist. Het is helemaal zo vanzelfsprekend niet dat je Koi uitgroeit tot jumbo formaat, dat lukt er eigenlijk maar weinigen. Wanneer dit ook nog eens gebeurt met behoud van kwaliteit dan verdien je zeker een pluim… eh champagne mag ook natuurlijk…

Onlangs waren Bram en ik op bezoek bij onze Kokugyo Koi ’t Viske in Diksmuide (Be). Op een hele koude ochtend waren we voor dag en dauw al bij de zaak aanwezig, maar wachtten hoefden we gelukkig niet omdat een medewerkster er zojuist aan kwam gefietst en ons binnen liet wachten op de ‘grote’ en de ‘kleine baas’, zoals ze Hans en Joachim gekscherend noemt. Vervelen hoefden we ons ook niet want er waren onlangs nog nieuwe Koi binnen gekomen. Na Hans en Joachim te hebben begroet, die ons bezoek niet verwachtten, kregen we een spontane rondleiding en spraken vol genoegen over dat wat ons het meeste boeit… Nishikigoi.

Het toeval echter, wilde dat het duo Andre Verpoucke en zijn ‘betere helft’ Conny, die we het afgelopen jaar hebben leren kennen als de titelwinnaars op respectievelijk de Interkoi 2010 en de NKVD10, ook langskwamen deze dag en zo kwam het dat wij getuige mochten zijn van een memorabel moment in het leven van een hobbyist. ’t Viske heeft er een gewaardeerde traditie van gemaakt om hobbyisten die bij hen een koi aankochten en deze, met behoud van kwaliteit, tot over de 80 cm weten te brengen, te belonen met een fles champagne.


“Nu wordt je niet erkent om enkel de Koi, maar vooral om de zorg, kunde en liefde die je aan een Koi besteed. Je krijgt erkenning voor je hobbyisme.”


De Hoek, zoals het dier genoemd wordt, maar beslist niet te verwarren is met ‘the Hook’ die we ook zagen op de NKVD10, werd gekocht door Andre als driejarige Koi. Ze is een Kohaku, gekweekt door Sakai Fish Farm (SFF), die Joachim aankocht als nisai en die hier een jaar in de zaak is verbleven zonder verdere groei. Na een jaar waren Andre en Conny overtuigd en bevangen door het kuchibeni van deze vis, dat een uitloper heeft naar het oog en daarmee doet denken alsof ze gehaakt werd door een visser. “Ja hallo kroket, soms moet je dan ook niet meer twijfelen en gewoon voor een Koi gaan, ook al was deze een heel jaar niet gegroeid. Het was een gevoelskeuze.”

De Hoek in volle glorie over de 80 cm grens

Het is bijzonder om een koi, die reeds een jaar heeft gemist in haar ontwikkeling op een toch cruciale leeftijd van twee jaren, alsnog tot deze lengte te laten uitgroeien. Een hele dure Koi was het niet en destijds 57 cm. Inmiddels meet de Kohaku maar liefst 81 cm! Tijd voor een feestje dus! De Hoek is nu 7 jaar. Ze won vorig jaar een Special Price van de British Koi Keeper Society (BKKS) op de NKVD09. Andre zegt zelf dat alhoewel een dergelijke waardering niet veel entourage kent, deze wellicht nog waardevoller is als de Grand Champion titels die hij haalde. “Nu wordt je niet erkent om enkel de Koi, maar vooral om de zorg, kunde en liefde die je aan een Koi besteed. Je krijgt erkenning voor je hobbyisme.”

Het plaatje compleet met v.l.n.r. Conny, André, Hans en Joachim

 Als klap op de vuurpijl werden we door Andre en Conny uitgenodigd bij hen thuis om de vis in levende lijve te aanschouwen, zwemmend tussen andere toppers als Cleopatra II en Geisha II. Onze mond valt open van bewondering, wat een collectie…

Op de voorgrond Cleopatra II en vlak daar onder Geisha II die van onder alles goed in de gaten houdt. Wat een collectie…

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App
EnglishNederlands