Kohaku 42 cm

Wanneer we er eens een botte scheiding maken, kun je eigenlijk zeggen dat hobbyisten hun vijver doorgaans op een tweetal manieren inrichten. Je hebt de mensen die puur een vijver hebben om van hun Koi te genieten, hetgeen vaak gepaard gaat met een hoge bezetting en je hebt de mensen die hun vijver expliciet inrichten voor de ontwikkeling van (jonge) koi en daar ook hun bezetting op aanpassen (lees: minimaal). Ik noem nu misschien twee uitersten, maar wat nu als je die ontwikkeling uit handen geeft…

Taisho Sanke 41 cm

Er bestaat in Japan de mogelijkheid om je vissen bij de kweker te laten verblijven waarbij deze tegen een vergoeding dan de zorgen voor de Koi op zich neemt. Dit noemt men Azukari Koi. Vele dealers maken hier gebruik van om een Koi met de nodige potentie, te laten groeien en ontwikkelen voor minstens nog een jaar. Dit wordt overeengekomen met de kweker. Het risico is, dat het ook op een deceptie uit kan lopen en de Koi niet de beoogde schoonheid weet te bereiken. Daarbij moet je ook nog eens het geduld opbrengen om nog een jaar op jouw vis te moeten wachten, maar wat het wel is, is superleerzaam! Het is voor het eerst zover ik weet, dat een Nederlandse dealer een hele mudpound voor zichzelf heeft in Japan.

Maruten Yondan Kohaku 43 cm

Stefan Koster van Arts&Ants heeft tijdens zijn meest recente bezoek in Japan ook de kweker Maruju bezocht. Deze kweker heeft aangeboden om een mudpond enkel en alleen aan hem beschikbaar te stellen voor maximaal 15 mannelijke nissai. Go-sanke welteverstaan en dus Kohaku, Sanke en Showa. Het gaat om een mudpond van ongeveer 1.000.000 liter water (miljoen) die Stefan van  Shigeo Tanaka voor een jaar huurt als het ware. Tijdens de winter worden de vissen in een verwarmde vijver gehouden en in het voorjaar in de mudpond geplaatst en zullen door de kweker en Arts&Ants in het volgend najaar worden geoogst.

Showa Sanshoku 46 cm

De foto’s van de Koi in deze blog zijn enkelen van de Koi die hun ontwikkeling onder zorg van Maruju mogen genieten. Binnenkort hopen we er enkele uit te lichten en te bespreken opdat we er volgend jaar nog eens naar kunnen kijken om er van te leren. Een totaal overzicht van de Azukari Koi vind je op de website van Arts&Ants.

Showa Sanshoku 43 cm

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

 1. Hoihoi,

  Tjonge wat een super kwaliteit zeg!!
  Stuk voor stuk valt mijn onderlip op de grond hihi.
  Goed gedaan!!

  Groeten en succes met deze azukari koi.

  Erik Snoek

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App