Koi onder het ijs

Het is maar een barre tijd voor u als Koi liefhebber. Zo zal een dikke ijslaag u ervan weten te verhinderen de Koi gade te slaan en zullen zij zich bewust ophouden in de onderste regionen. Met temperaturen zoals deze, die zelfs overdag niet boven de -5 graden Celsius uit komen, is ook een luchtsteentje vaak niet toereikend om het ijs open te houden. Hiervan hoeft u echter niet meteen bang te worden, maar toch is het opletten geblazen dat uw Koi niet ten onder gaan als gevolg van een zuurstofgebrek.

Een zuurstoftekort treed namelijk helemaal niet zo snel op wanneer er een ijslaag over ligt. Zo heeft koud water de eigenschap dat het vele malen meer zuurstof kan bevatten dan warm water.  Maar ijs biedt een hard oppervlak en daarop kan de gevallen sneeuw, die we momenteel veelvuldig vanuit de hemel naar beneden zien dwarrelen,  blijven liggen.

‘Als gevolg hiervan zal het zuurstofgehalte in je vijver langzaam maar zeker dalen’

Wanneer een dikke sneeuwlaag zich opeenpakt boven onze gevinde vrienden, zal ook al het licht ervan worden weerhouden de vijver en de algen te belichten. Fotosynthese kan zonder licht niet bestaan en zonder fotosynthese produceren ook de algen (indien aanwezig) geen zuurstof. Als gevolg hiervan zal het zuurstofgehalte in je vijver langzaam maar zeker dalen, als deze niet van extra beluchting of stroming is voorzien.

Een sneeuwlaag weerhoudt algen ervan zuurstof te kunnen produceren

Bovenstaande illustratie laat een duidelijk voorbeeld; Waar links het licht wel door het ijs schijnt, kunnen aanwezige algen zuurstof produceren. Rechts echter, ligt een zodanige laag sneeuw op het ijs dat licht geen ‘schijn’ van kans heeft, waardoor algen geen zuurstof kunnen produceren. Sterker nog, ze verbruiken nu enkel zuurstof. Ook overige processen in de vijver (zoals afbraak van organisch materiaal: feces, plantmateriaal, ed.) verbruiken nog steeds zuurstof, waardoor het O2-gehalte als gevolg hiervan te laag kan worden voor de Koi om te overleven. Zorg er dus voor dat uw vijver niet helemaal van de wereld wordt afgesloten en zorg voor een ‘schone’ ijslaag, waardoor licht het ijs kan penetreren. Uw Koi zullen u dankbaar zijn.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App