'Yellowish New Breed'

Alhoewel de 50e Niigata Nogyosai alweer even achter de rug is, blijft het toch een interesant onderwerp om op terug te komen. Elke keer weer als ik terug kijk naar de videos die Tiebo en ik hebben gemaakt, komt er altijd weer iets boven om over te schrijven. Zo was er naast al dat Go-Sanke geweld op de show ook  nog iets heel erg opmerkelijks… Het zijn wel Koi, maar nog niet vaker geclassificeerd als ‘Yellowish New Breed’. Door de meeste hobbyisten al vrij snel gedenigreerd tot tuincentra Koi of iets in die trand, maar deze Koi kregen toch wel een plekje op één van ’s werelds meest toonaangevende koishows.

Niet een al te prominent hoekje, maar toch. Ze waren er wel. Het is dat het geplastificeerde papiertje erboven hing, anders had ik er eerlijkgezegd ook weinig aandacht aan geschonken. Deze gele rakkers zijn namelijk gekweekt en op de show ingebracht door het Niigata Prefectural Inland Water Fisheries Experiment Station. Deze instelling, gevestigd in Nagaoka, doet onderzoek naar vele onderwerpen voor wat betreft de teelt van de vis. Zo testen zij de Koi in Niigata ook op KHV en SVC. De reden voor de kweek van geelgekleurde Koi is mij echter niet duidelijk geworden. Als er nu echt zoveel vraag naar was geweest, had een kweker als Aoki dat toch allang uitgevonden, denk ik dan.  

Bij deze een video van de Yellowish New Breed op de 50e Niigata Nogyosai show:

En nog enkele foto’s:

Geelgekleurde 'doitsu Kohaku' en 'Sanke'

 

Yellowish New Breed aanwezig op de 50e Niigata Nogyosai

 Ik ben benieuwd in hoeverre deze ‘nieuwe’ variëteit geel zal blijven en wat nu het exacte doel is geweest  met deze kweek. Ik weet zeker dat ik er nog eens achter zal komen. Wanneer het zo is, laat ik het jullie weten. Iemand nog een idee voor een nieuwe variëteit?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App