De te beoordelen Kohaku (Copyright Ruud)

Het was wederom een succesvolle dag, de lezing van 12 december in Sevenum. Zowel Eddy als ik hebben de afgelopen zondag als plezierig ervaren. Er waren ongeveer 40 man op deze seminar afgekomen, allen de trip naar het Noord-Limburgse Sevenum overleefd hebbende. Voor mij was het in ieder geval een kortere nacht dan gemiddeld en stond ik om half acht al op de stoep van het Koicenter Tiel, die enkele vissen voor de lezing beschikbaar had gesteld. Rond negenen kwam ik dan aan bij het Dierencentrum in Sevenum, alwaar ik tezamen met Peter (regiocoördinator NVN), Ruud (moderator NVN forum en mannetje van alles) en Patrick (vrijwilliger) de lezing heb voorbereid.

Eddy Leysen begon de dag met een lezing over visziekten. Met vele voorbeelden uit de praktijk presenteerde hij vele voorbeelden van zieke Koi die voorkomen hadden kunnen worden. Onder andere fouten die gemaakt zijn bij de aanleg van vijvers, Koi die verkeerd worden gehuisvest en microscopie kwamen aan de orde. Vele foto’s van diverse parasieten, schimmels en bacteriële aandoeningen deden de ronde, zeer interessant om te zien hoe deze ‘onderkruipsels’ het leed van de koihobby zo letterlijk kunnen verzieken. Eddy is zelf geen afgestudeerd dierenarts, maar voorziet door zijn vele kennis en ervaring die hij heeft opgedaan tijdens de afgelopen decennia, hobbyisten van advies en hoe te handelen bij de diverse problemen die kunnen voorkomen bij onze geliefde vissen.

Geheel rechts Eddy Leysen, tijdens het aanschouwen van de Koi bij mijn lezing over koibeoordeling (Copyright Ruud)

Na een uitgebreide lunch(mogelijkheid) was het dan mijn beurt. Mijn doel tijdens deze lezing was om mijn ervaring van de senbetsu (koi selectie) die ik tijdens mijn werkzaamheden bij Marudo en Dainichi heb opgedaan, te delen met de hobbyisten. Ik ben nog altijd heel erg blij met de mogelijkheid die Marudo en vervolgens Dainichi mij hebben gegeven om bij hen deze geweldige ervaring op te hebben kunnen doen. Om dit vervolgens zo veel en duidelijk mogelijk over te brengen naar de hobbyisten, is weer een ander verhaal. Er zijn namelijk zoveel aspecten om rekening mee te houden tijdens het selecteren van Koi, dat dit moeilijk samen te vatten is in een presentatie van een uur. Daarnaast kan je Koi niet enkel beoordelen via foto’s en standaard richtlijnen, om die reden had ik enkele tosai meegenomen om dit aspect te kunnen verduidelijken. Dat dit bij de voorgaande lezing in Harmelen een succesformule was, was wel duidelijk.
Na eerst in een oogopslag te hebben duidelijk gemaakt hoe de kweek er in Japan aan toe gaat, heb ik aan de hand van enkele technische aspecten proberen duidelijk te maken welke kenmerken nu belangrijk zijn voor de beoordeling van een Koi voor wat betreft de potentie naar de toekomst. Zowel qua lichaamsbouw als qua huidkwaliteit. Over beide aspecten zal ik in een toekomstig blog verder op in gaan, daar dit materie is die niet in één blog (of presentatie) samen te vatten is. Vooral het verschil tussen de theorie en praktijk is nogal een switch die nogal lastig is.

Tijdens het beoordelen van de Koi (Copyright Ruud)

De visjes voelden zich klein... (Copyright Ruud)

Boven water worden de kleinste details zichtbaar (Copyright Ruud)

Het beoordelen van de potentie van Koi is mijns inziens het allermoeilijkste aspect van de koihobby. Het is niet voor niks dat de kwekers zo veel en zo vaak senbetsu toepassen bij hun tosai en oudere Koi. Het draait om de kleinste details, welke naar mate de vis groter en ouder wordt, steeds duidelijker zichtbaar worden. Daarom is het zo interessant om bij een jonge vis tot in de detail op te schrijven hoe jij denkt dat een Koi zich gaat ontwikkelen en een jaar later de besproken Koi weer terug te zien. Als alles goed gaat, zullen de drie Kohaku en Showa in een opgroeibakje terecht komen en over een jaar weer terug kunnen worden gezien. Dus houd er rekening mee dat deze lezing volgend jaar herhaald wordt met exact dezelfde vissen, maar dan een jaar later. 
Om jullie alvast een eerste poging te laten doen voor wat betreft het voorspellen van de toekomst, zie de blog Leer de ontwikkeling van Shiro Utsuri voorspellen. Binnenkort zal ik de foto’s van de Kohaku en Showa plaatsen om exact hetzelfde te doen. Vervolgens zal ik mijn mening, die ik ook al tijdens de presentatie liet blijken, publiceren. Een jaar later zullen we zien wie er gelijk heeft!
Peter, Ruud, Patrick, Joop en natuurlijk Eddy: Bedankt voor de totstandkoming van deze dag en hopelijk tot snel op een volgend evenement!
Succes met de beoordeling.
 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App