De cover is een kunstwerk op zich

Helaas is de tijd aangebroken dat de meeste kappen alweer op de vijver zitten en de mogelijk aanwezige verwarming regelmatig aanslaat. De vissen zijn, afhankelijk van de temperatuur, alweer hard op weg naar (of zelfs al in) winterrust. Wellicht ten overvloede; koi zijn koudbloedig dieren die hun activiteit afstemmen op de watertemperatuur. Onder de tien graden Celsius hebben ze niet veel voedsel meer nodig en onder de zes graden kunt u zelfs beter helemaal stoppen met voeren. De vis blijft echter nog wel afval, in de vorm van ammoniak via de kieuwen, uitscheiden, dus vijverhygiëne blijft ook in de winter noodzakelijk. Ververs dus nog regelmatig (wekelijks) een deel van uw water en monitor de kwaliteit hiervan met een testsetje. Ook in de winter!

Probeer de temperatuur van het water niet tot onder de vier (liefst zes) graden Celsius te laten zakken. Karpers zijn er niet op ingesteld om deze lage temperaturen te trotseren en gaan dan in de “overlevingsmodus”. Vaak zie je in dergelijke vijvers de vissen op hun kant of met geknepen vinnen op de bodem liggen. Dit zijn dan ook meestal de vijvers met de zogenaamde  “voorjaarsproblemen”, ontstaan doordat de vissen in de winter sterk verzwakt zijn. Afdekken om zo de koude wind uit de vijver te houden is bij een goed geisoleerde vijver meestal al voldoende om een temperatuur boven de vier graden vast te houden. Eventueel verwarmen met een ondergrens van zes tot acht graden is bij een afgedekte vijver meestal niet extreem duur en geniet natuurlijk de voorkeur.  Voor hetzelfde geld krijgen we net zo’n strenge winter als die van 2009/2010.

Dat vissen kunnen sterven onder ijs, wordt duidelijk als u de “VisFlits” van Peter leest. Mochten uw vissen overigens op de bodem of op hun zijkant liggen, ga ze dan niet storen, alle lichaamsfuncties staan op een heel laag pitje en plotselinge verstoring geeft veel stress en vergt veel van de reserves.

Een prachtige cursus heeft ook minder prachtige uitzichten

Deze winter kunt u dus uw vissen in leven houden maar uw tijd doden met het bestuderen van “oude” KOI magazines, bezoekjes aan het forumen met het zich opgeven voor de verschillende NVN activiteiten zoals de bekende dagcursussen. Tevens kunt u kiezen voor de “Moeder Aller Cursussen”, namelijk de uitgebreide visziektecursus te Barneveld. Deze laatste cursus beslaat acht volle zaterdagen. Informatie leest u elders in een artikel van Bram, die de cursus dit jaar succesvol heeft afgerond. Mogelijk wordt 2011 voorlopig het laatste jaar dat we deze cursus organiseren. Velen zijn u al voorgegaan en het animo droogt langzaam op. Tevens is de drijvende kracht achter deze cursus (Tony Achterkamp) officieel met pensioen, maar wordt hij op aandringen van ons voor 2011 nog wel ingehuurd door het cursuscentrum. Het is de vraag of dit voor toekomstige jaren ook het geval kan zijn. Twijfelaars en uitstellers zullen dus knopen moeten doorhakken willen ze niet de kans lopen achter het net te vissen!

Zo schep je een Koi

Iemand die zeker niet achter het net vist is Ad, die u in zijn serie “Een goed begin is het hele werk” uitlegt hoe u het beste een koi kunt netten. Ook niet achter het net vist u door zich voor een trip naar Polen op te geven. Zelf mudpons afvissen met een sleepnet ligt nu namelijk voor iedereen binnen handbereik! U leest hierover in dit blad. En als we dan toch in het buitenland zijn; Jeroen neemt ons nogmaals mee naar Japan en beschrijft de derde week van onze studiereis in Niigata vorig jaar. Theo zoekt het ook niet naast de deur door te gaan jureren in Zuid Afrika en laat ons meesmullen van zijn belevenissen.

11 stedentocht

Iets dichterbij berichten Ruud en René ons over de jaarlijkse KoiTrek naar het Zuid-Oosten van Engeland, Ruud als reisleidster en reporter en René als beoordeler van al het moois dat er zwom en een anekdote over de Grand Champion. Fred ging ook bijna naar het buitenland. Hij ging namelijk “op verkenning” bij Limburg Koi. Wat dichter bij huis, maar toch gemeten over een finke afstand, vertelt Marian over de Elfvijvertocht, waarbij een aantal gekken het krankzinnige idee hadden opgevat om op één dag elf vijvers in de Randstad te bezoeken middels een tourtocht.

Niban Hi

Ook Tiebo ging jureren en wel in Nijverdal (voor hem ook bijna buitenland). Hier werd een koivergelijkingsdag georganiseerd in het kader van de jury-opleiding.  Beoordelen van koi is vooral kijken naar de positieve kanten. Bij gelijkwaardige koi kunnen negatieve puntjes echter de doorslag geven. Een bekend negatief punt is Niban Hi, voor u beschreven en met een erg interessante filosofie verder uitgediept door Tiebo in de nieuwste editie van zijn Nishikigoi Lexicon.

In de twaalfde Koibijbel stelt Joop van Tol de Maruju Yorijo voor, of te wel de farm van Tanaka Shigeo. Interessant om te weten is het feit dat Joop net voor de deadline van dit nummer nogmaals deze farm in Japan kon bezoeken en zo de verschillen (ook in de ontwikkleing van bepaalde vissen) op de gevoelige plaat kon vastleggen. Een serie die steeds dieper en dieper ingaat op de materie!

Genoeg gereist en vergeleken. Er moet ook geklust, onderzocht en creatief gedaan worden. Bjorn bouwt daarom een compleet eiland terwijl Gerben tegels kapot slaat en met verf “freubelt”.

Joop van der Zalm beschrijft het begrip TDS en omkeerosmose in een hoofdstuk uit de serie “Zo Transparant als Wat(er)”.

Veel leesplezier,

Joop van Tol

Hoofdredacteur Koi Magazine

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App