De ambitieuze minister

Maleisië ambieert de allergrootste ter wereld te worden in de export van siervis. Dit ijdele doel heeft het Aziatische prachtland zichzelf gesteld en kenbaar gemaakt tijdens de Aquafair Malaysia 2010. De minister van landbouw en aquaindustrie Datuk Seri Noh Omar hoopt dit te bereiken door het intensiever invoeren van Biosecurity. Heeft Japan te duchten de komende jaren? En zullen wij straks Maleisische Koi in onze vijvers hebben rondzwemmen?

Nu al is Maleisie de nummer 1 grootste producent, met 890 verschillende vissoorten, maar ze zijn slechts nummer vijf op het gebied van het exporteren van siervissen. Dit komt vooral door de strenge eisen die de EU-landen stellen op het gebied van Biosecurity. Tot op heden kon Maleisie niet voldoen aan deze voorwaarden waardoor het niet in staat is om de voorname Koi en zijn kleine neef de goudvis met een enkeltje Holland op zak op het vliegtuig te zetten.

Koi Show Maleisie

De minister heeft het departement van visserij gevraagd om de biosecurity systemen die gehanteerd worden in het land uit te breiden en te verbeteren. Of we over enkele jaren ook daadwerkelijk Koi uit Maleisie in onze vijvers hebben rondzwemmen valt nog te bezien. Alhoewel ik persoonlijk geen helder beeld heb van de Koi-productie in Maleisie, verwacht ik dat zij zich meer op kwantiteit voor tuincentra zullen richten anders dan op de fervent hobbyist. Of zal er over enkele jaren een Grand Champion vanuit Maleisie de hoogste podia bereiken? De tijd zal het leren.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App