Op mijn werk zitten we momenteel midden in een reorganisatie van heb ik jou daar. Dat dit gepaard gaat met veel stress, onzekerheid, belangenverstrengelingen, likken naar boven, trappen naar beneden, ellebogenwerk en kont-tegen-de-krib reacties, hoef ik denk ik niet uit te leggen. Bezin dus voor u aan de reorganisatie van uw vijver begint! Nu bent u weliswaar zelf directeur en hoofd technische dienst van uw eigen vijver, maar vergeet niet dat de belangrijkste managementfuncties zoals personeelszaken, inkoop en esthetische zaken in handen van uw vrouw liggen. Daarnaast bent u behalve president-directeur ook gewoon grondarbeider, en zult u dus het gros van de uitvoerende taken zelf voor uw rekening moeten nemen.

Maak dus niet de vergissing om vanuit uw rol als directeur in driedelig pak uw krater met grondwater in te springen. Verreweg de zwaarste dobber krijgt u met het overtuigen van uw vrouw. Zij herinnert zich nog als de dag van gisteren de bouw van de oorspronkelijke vijver. Een in haar ogen te groot en te duur obstakel in de tuin. En nu wilt u uitbreiden? Gelukkig ken ik uw vrouw en zal enkele tips geven. Vanuit haar rol als hoofd personeelszaken zult u moeten aantonen dat er voldoende tijd overblijft om aan uw gezin te wijden. Een uitspraak als; “wie is toch die man die iedere zondag het vlees komt snijden” dient voorkomen te worden. Vanuit haar rol als hoofd inkoop zult u zich ook financieel moeten verantwoorden. Hier staat u voor een dilemma. Het opgeven van een begroting die later hoger uitpakt kan funest zijn voor de sfeer. Natuurlijk doet ieder zichzelf respecterend bouwbedrijf het op deze manier. Een tweemaal langere doorlooptijd en een factor anderhalf hoger uitvallende kosten zijn eerder regel dan uitzondering.

‘Modderpoten op de vloerbedekking gaat ten koste van het gedoogbeleid’

Maar of deze aanpak slim is? Voordeel is wel, dat er op het moment van budgetoverschrijding meestal geen weg meer terug is, waardoor de financiële tegenvaller uiteindelijk wordt geaccepteerd. In uw geval zou ik echter kiezen voor het ouderwetse handjeklap. Zet hoog in en verzin een paar posten, welke u helemaal niet nodig hebt. Laat haar even wennen aan het bedrag. Zak dan, door het langzaam en onder protest laten varen van de niet benodigde onderdelen langzaam naar het werkelijk benodigde budget. U hebt uw zin en uw vrouw denkt geld te hebben bespaard. Praat onder geen beding over kosten als energie- en waterverbruik en probeer tegenvallers zo laconiek mogelijk over te brengen. Denk in potjes. Kleine potjes klinken vriendelijker en vormen opgeteld gewoon uw benodigde budget. Schuif zo vaak mogelijk met bedragen tussen de potjes. Maak het zo ondoorzichtig als mogelijk. Natuurlijk bent u eigenlijk veel te laat met uw verbouwingsplannen. Dan is er nog het esthetische aspect. Modderpoten op de vloerbedekking gaat ten koste van het gedoogbeleid. Rondslingerend gereedschap even opruimen verhoogd, ondanks alle spierpijn, de welwillendheid. ’s Avonds onderuit op de bank is fout. Wek de suggestie dat u door de vijverbouw vol energie en levenslust zit en neem uw vrouw mee uit eten. Tja, het is even doorbijten. Sterkte!

Joop “GinRin” van Tol

Joop 'Ginrin' van Tol

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App