Winterwarm vijveren zoals dat in Japan gebeurd

Geschrokken nam ik kennis van het weerbericht, inhoudende dat we wel eens wat sneeuw kunnen verwachten aan het eind van de week. De koude had me inmiddels wel laten weten dat het geen zomer meer is, maar dat we alweer aan de echte winter toe zijn had ik nog niet bij stil gestaan. Voor sommige mensen is dit dan ook eigenlijk helemaal geen issue.

Zo gaan mijn gedachten dan ook uit naar Jan, een fervent hobbyist op de Veluwe. Ik had dit jaar de eer om zijn huis en vijver te mogen bezoeken. Helemaal weggewerkt in een aanbouw, echt schitterend. Twaalf maanden per jaar volop genieten van de Koi. Het lijkt een droom, te meer omdat de kosten van zoiets natuurlijk niet gering zijn, maar volgens Jan absoluut de moeite waard.

(tip: doe het geluid uit en droom weg bij het idee dat je in je stoel aan de vijver zit)

Maar bij het openen van de laatste Koi Wijzer werd ik ook blij verrast met de oase van Martien, die een heuse kas over zijn tuin heeft geplaatst met mooie vlonders en een prachtige vijverpartij van 45 m³. Heerlijk lijkt het me om alle vijvertaferelen bij kamertemperatuur te kunnen uitvoeren. Ben je geen lid van Koi2000, dan kun je de Koi Wijzer ook los bij de betere tijdschriftenhandel vinden.

Dagdromen is een van mijn favoriete bezigheden. Los echter van al dit hobbygenot is het wel een hele uitdaging hoor, om Koi in een binnenvijver te houden. Het brengt niet alleen voordelen met zich mee zoals de goed te controleren omstandigheden. De Koi immers, stelt hele andere eisen aan haar leefomgeving dan de doorsnee hobbyist. Een Koi is hoe dan ook een seizoensdier en deze zal op enigerwijze ook moeten worden ingepast naar mijn mening. Voorts zal de Koi op langere termijn niet gebaat zijn bij een kraakheldere waterpartij die je zelf juist wel het liefst ziet. Dit zorgt voor een extra, doch niet onoverkomelijke uitdaging voor de hobbyist.

Met lichtdoorlatende folie worden de vijvers geïsoleerd

Met het naderende witte kleed in het vooruitzicht moeten de meeste hobbyisten het nog maar even doen met hun overkapping. Binnenkort hopen we er enkele met je te bespreken.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App