Kohaku by Ingo Leth

Koi is kunst en dat is zeker. Deze vergelijking is al lang geen moeilijke som meer. Niet alleen hebben vele Japanse kwekers mij dit doen realiseren, ook de Belgische Genevieve van Bastelaere uit het Belgische Brugge verenigd koi niet alleen met haar ziel als kweker, maar ook als kunstenares. Alhoewel dit tot op heden een vooral figuratieve vertaalslag is gebleken, ontmoette ik vorig jaar een uiterst inspirerend persoon die koi ook letterlijk tot kunst weet te verheffen. De werken van kunstenaar Ingo Leth spelen in op het gemoed.

Het was op een woonbeurs in Groningen alwaar ik de kunstenaar voor het eerst trof. Terwijl we struinden tussen de vele stands, raakten zowel mijn wederhelft Marion Musch, als ik bevangen door een en dezelfde schilderwerk. Vanuit de hobby, maar ook vanuit persoonlijke interesses, gevoel en smaak werden we aangetrokken door een werk dat een wel zeer edele buiging jegens onze Japanse medemens enerzijds en onze Hollandse cultuur anderzijds. Zoals bij onze hobby, ademt deze tweeluik niet alleen verweving van Oranda en Nihon, maar ook een letterlijke verzoening.

Souvenir by Ingo Leth

Wanneer we na vijf minuten ons blikveld verruimen en ook daadwerkelijk de heer Leth zien staan, raken we al vlug in gesprek. Passioneel vertelt hij over de totstandkoming van zijn werken en de achterliggende inspiratie. Het Japanse land en haar cultuur raken de kunstenaar zeer en dat is niet alleen te merken in zijn werken, maar ook in zijn houding. Waardig en puur, toegankelijk en vriendelijk, maar ook bescheiden. Dan blijkt dat ook Ingo een fervent hobbyist is en enkele seconden later hebben we het over de voorjaarsproblematiek in een vijver. En zoals bij alle passies samensmelten is ook de Koi niet veilig voor de kwast…

Kohaku by Ingo Leth

Ingo Leth

Ingo Leth werkt in verschillende disciplines o.a. met acryl verf op doek dat met natuurlijke materialen gecombineerd wordt zoals papier, zand of ook bladgoud. In zijn werk bestaat een cadans van kleur, energie en een spontane overvloed van kleur als communicatiemiddel. Kleur is ondergeschikt aan de structuur, gecombineerd in een tastbaar 2 dimensionaal werk. Foto’s doen zijn werk geen eer aan naar mijn mening, maar zijn werken vormen voor mij wel een extra dimensie aan de beleving van onze hobby. Graag bespreek ik in de toekomst met jullie enkele van zijn werken en hun gevoel voor Koi en Japan. Leuk detail is de ondertekening van zijn werken met een traditionele Japanse zegel. Wil je nu alvast meer zien, kijk dan in de on-line gallerie van Ingo Leth. Of ontmoet hem dit weekend op zaterdag in zondag tijdens het kunstevent in het Hof van Saksen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App