Mudpond tijdens de ikeage

De mudpound lag zeer afgelegen tussen 2 bergwanden in. Ze moesten in kleine wagentjes over smalle wegen de steile helling op naar de mudpound. Gelukkig was het net even droog en gingen we aan het werk. Tsuyoshi Kawakami en zijn vrouw vingen de koi en werden geholpen door het bonte gezelschap van Mark Gardner, NiigataNishikigoi. Chris van Ornafish, Ronald (Aqua-Hobby) en Joachim Luisman van ons eigen Nederlandse Koi Center Tiel, pakten de koi over en zorgde ervoor dat ze in de transportbakken op de auto’s terecht kwamen. Het was een mooie ervaring om de grote ouderdieren, waaronder een aantal van over de 90 cm. op het droge te helpen.

Nu ik zelf al weer een week terug ben, kijk ik met weemoed naar beelden als deze terug. Damn wat zou ik er graag weer terugkeren om nog een paar vijvers af te vissen. Het was de tijd van mijn leven. Maar ik kan ook erg genieten van de beelden van bekenden die zich tegoed doen aan de drug die ikeage heet. Prachtig om te zien hoe de meest waardevolle dieren van de Torazo Koi farm voor de zoveelste keer in hun leven uit hun mudpound worden gevist en met alle respect en waardigheid gehandeld worden van de vijver in het bad in de zak in de wagen uit de wagen en in het koihuis.

Tof dat Nederlandse dealers hun kostbare tijd in Japan laten lenen om de kwekers te helpen met hun oogst, daar waar ze deze ook kunnen gebruiken om op jacht te gaan naar de beste koopjes voor hen. Dit is de hobby voor mensen zoals Joachim.

Het is toch ook maar wat wanneer een kweker je zoiets toevertrouwd. Het is niet zomaar iets die ouderdieren. Daar berust zijn hele bedrijf en leven op. Zonder ouderdieren geen brood voor de kweker. De kweker laat dit dan ook alleen toe aan vertrouwelingen die hij al langer kent.

Hieronder een van de Oyagoi van de Torzao Koi Farm. Een 91 cm grote Kohaku, gekweekt door Takigawa. De eigenlijke naam van de farm is Urakawa Koi Farm. Torazo is vooral bekend van de Torazo Sanke, een oude Sanke bloedlijn die momenteel weer veel wordt gebruikt vanwege het sumi.

bron: Koi Center Tiel

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App