De kweker tilt een Koi uit de modder

Geen middeleeuws meubilair of een gedragen hoed van Michael Jackson. Ook geen slipje van Madonna of de memoires van Bonaparte. Vandaag werd er in Japan iets heel anders geveild. Namelijk koi. De Japanners, die er sinds eeuwen een kunst van hebben gemaakt de Cyprinus Carpio te kweken in de meest uiteenlopende en adembenemende kleuren en patronen, hielden vandaag een veiling, alwaar onderstaande kohaku verwisselde van eigenaar voor het luttele bedrag van maar liefst 11.000.000 (11 miljoen) Yen! Dat is bijna 100.000 (honderdduizend) euro en daarmee is het de duurste Koi die ooit geveild werd.

Dainichi Maruten Kohaku 65 cm

Enige dagen geleden sprak ik mijn voorgevoelens al een uit omtrent een specifieke Koi die op de jaarlijkse Niigata Breeder’s Auction onder de hamer zou gaan. Niet alleen heb ik de eer gehad deze te oogsten uit de moddervijver van Dainichi enige weken geleden, ook merkten we al vlug dat het visje in de lokale bars veelvuldig onderwerp van gesprek was. Vandaag tijdens de daadwerkelijke veiling is deze 65 cm grote Maruten Kohaku van de Dainichi Koi Farm geveild voor het gigantische bedrag van 11.000.000 Yen! Bijna een ton in euro‘s.

Deze video is van de Nogyosai Show. Bijzonder gewoon dat Bram en ik deze vis ook hier naar de show hebben gebracht. Met zijn tweeën transporteerden we de Koi van de auto naar het vat om deze vervolgens geleidelijk aan de temperatuur te laten wennen. We zouden er maar mee gestruikeld zijn! Daar denk je gelukkig niet bij na en het begint me ook wel te dagen welk vertrouwen Dainichi in ons heeft gehad tijdens ons verblijf dat hij deze verantwoordelijkheden aan ons toe vertrouwde. In de video vermeld Bram abusievelijk dat de Koi 59 cm is. Dat moet zijn 65. De Kohaku is sansai (in het derde levensjaar) In zijn klasse van 65 BU, won de Kohaku een tweede prijs.

De duurste Koi ooit geveild

Deze Auction biedt een extra kanaal en mogelijkheid voor de kwekers van Japan om aan de wereld te laten zien welk moois zij kunnen voortbrengen en voor de geïnteresseerden om deze aan te kopen. En in een etalage zoals deze, zo zul je begrijpen, zullen de levensbrengers uit de Niigata niet hun minste kroost beschikbaar stellen. Toch is het bedrag dat de nieuwe eigenaar er voor over had ook echt wel veel meer dan de kweker had durven verwachten. In totaal gingen er maar liefst tweehonderd van deze levende Koi, afkomstig van 50 verschillende kunstenaars (kwekers) onder de hamer.

Dainichi Maruten Kohaku 65 cm

Hetgeen nog wel bijzonder aan de Kohaku is, is het feit dat zij een der laatste nakomelingen is van een alom geliefd en uiterst belangrijk ouderdier uit de kweekstallen van Dainichi, genaamd ‘X Junior’, die in hetzelfde jaar dat zij beviel van deze Kohaku, overleed. Nakomelingen van X junior worden nu ook gebruikt in de kweek. X junior bracht naast een fantastische kwaliteit ook hele goede en aansprekende patronen over op haar nakomelingen, waarvan deze Maruten Kohaku een absoluut schoolvoorbeeld is.

Een Kohaku met een losstaand rood patroon op het hoofd noemt men 'Maruten'

Nu het bedrag langzaam bezinkt, (een Europese Grand Champion Koi van 85 cm levert dat bij lange na niet eens op) bezinkt het idee dat  Bram en ik deze vis hebben geoogst, gedragen en … het is maar goed dat we het destijds niet wisten, anders waren we misschien een stukje zenuwachtiger geweest tijdens onze handelingen…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App