Joop 'Ginrin' van Tol

Hoe meer ik leer, hoe meer ik weet,

hoe meer ik weet, hoe meer ik vergeet,

hoe meer ik vergeet, hoe minder ik weet,

dus waarom zou ik leren?

Een rijmpje waar we vroeger dankbaar gebruik van maakten om de onzin van school aan te tonen. Toch lijkt het wel alsof dit rijmpje geschreven is voor koihobbyisten die graag een stapje verder willen gaan in het verwerven van kennis. Ik ben zelf een persoon dat graag zoveel mogelijk kennis vergaart op mijn interessegebieden (koi, koi en koi).

Ik realiseerde me pas hoe ver dat ging toen mijn zoontje me “nerd” begon te noemen. Vroeger nam ik alles dat iemand, met maar een beetje autoriteit in de koiwereld, zei klakkeloos aan en papegaaide dat vrolijk door. Door figuren als mijn vroegere ik zijn er heel wat fabeltjes in koiland een eigen leven gaan leiden. Fabeltjes die hardnekkig zijn, dat ze nauwelijks meer zijn uit te roeien. Op Discovery Channel is tegenwoordig een leuke serie genaamd Myth Busters aan de gang. Vrij vertaald betekent dat zoiets als het ontkrachten van fabeltjes. Twee compleet, maar prettig, gestoorde bollebozen testen allerlei fabeltjes en bakerpraatjes in de praktijk uit. Een droombaan! Weet u wat er gebeurd wanneer u tegen het schrikdraad rond uw vijver plast? Niets! De vraag is waarom u dat zou willen. Maar goed, wie ben ik om uw fetisjistische gedrag te gaan beoordelen. Altijd al willen weten of een met een kanon afgeschoten ontdooide kip harder aankomt dan een bevroren exemplaar? Kijken! Deze gasten hebben zelfs het geheugen van een goudvis getest omdat het fabeltje gaat dat dit niet verder reikt dan drie seconden. Mooi dat die beesten na een week vlekkeloos een parcours aflegden naar de voerplek! Wie voelt zich geroepen om iets dergelijks op te zetten, specifiek toegespitst op onze hobby? Fabeltjes zat! Zeker genoeg voor drie jaargangen. Wat zal er veel onzin naar het rijk der fabelen worden verwezen.

‘Het waarom van het gegeven antwoord is voor mij nog belangrijker geworden dan het antwoord zelf’

Tegenwoordig neem ik dan ook geen genoegen meer met een niet beargumenteerd antwoord. Het waarom van het gegeven antwoord is voor mij nog belangrijker geworden dan het antwoord zelf. De ellende is alleen dat, wanneer ik het ene eindelijk begrijp, er direct twee nieuwe vragen voor in de plaats komen. Als die dan weer beantwoord zijn, stroken ze weer niet met het eerste antwoord en roepen bovendien weer vier nieuwe vragen op. Kunt u het nog volgen? Eigenlijk is de koihobby dus enorm gecompliceerd. Dit komt mede door de verschillende takken van sport die eraan te pas komen. Biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, techniek, diergeneeskunde. Het is allemaal vertegenwoordigd in deze ene hobby. Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet. Een samenvatting van bovenstaand rijmpje, maar een waarheid als een koe. Ik ken een koihouder die zich nergens druk over maakt. Weet niets, kan niets, wil niets weten! Toch gaat het al jaren goed. De vraag wie van ons twee ’s zomers nu meer geniet langs de vijverrand durf ik niet te beantwoorden, laat staan te beargumenteren.

Joop “GinRin” van Tol

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

 1. Richard Arends on

  Hallo Joop,

  Hoe meer ik leer, hoe meer ik weet,

  hoe meer ik weet, hoe meer ik vergeet,

  hoe meer ik vergeet, hoe minder ik weet,

  dus waarom zou ik leren?

  Een leuk en geestig begin van deze column,is geen geintje Joop!
  Ik had je bij je vorige column “beloofd” over bepaalde contexten heen te lezen.
  Helaas het is me NIET gelukt!!!

  Tegenwoordig neem ik dan ook geen genoegen meer met een niet beargumenteerd antwoord. Het waarom van het gegeven antwoord is voor mij nog belangrijker geworden dan het antwoord zelf.

  Ik vindt het zo jammer dat je mijn vraag niet kon beargumenteren bij je vorige column,was niet zo,n moeilijke vraag!

  Als je je nog eens bedenkt,kun je me die altijd nog geven.
  En bedenk dan dat het bovenstaande:”Tegenwoordig/antwoord zelf”
  ook voor iemand anders kan gelden.

  De rest,behalve bovenstaande,vondt ik een mooie column en is niet gekscherend bedoeld.
  Want ik ga niet alles door een zwart/witte bril zien,en zoals Tiebo het zei: het nu maar in metaforen zien.
  We zullen elkaar nog wel eens bij een lezing/show treffen en dan leg ik het nog een keer met genoegen uit!

  Grt Richard.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App