osse of messe

Wanneer we vanuit de bergen weer afdalen naar het Japanse Ojiya om de Dainichi koi terug te brengen naar daar waar ze vandaan komen, het koihuis, onstaat er een moment van relativering. Hier moeten de vissen worden uitgeladen en geinspecteerd. Na de indrukken en mooie momenten van inleving en verbijstering van de kleuren wordt hier even serieus en met verstand te werk gegaan. Hier wordt het kaf van het koren gescheiden…

ready set go

Wanneer de truck netjes in zijn achteruit naast het koihuis is gebracht, staan de bowls met water al klaar. Shigeru-san, maakt zijn opwachting en het proces bevind zich af te spelen. Allereerst moet ook de shacho (baas) zijn nieuwschierigheid bedwingen en neemt een kijkje in het vat. Je merkt dat Shigeru dit spannende momenten vind, want hij wordt iets stiller en spreekt niet zoveel in deze momenten.

Showa Sanshoku

Dan gaat hij onder de truck bij een bowl staan. Het water in de truck word gemengd met dat uit het koihuis komt om de temperaturen alvast naar elkaar toe te brengen. Met de hand worden dan de Koi van de truck naar de bowl gezet, maar soms ook met de koisok. Dit afhankelijk van de werknemer en Koi. Dan doet Shigeru zijn ding…

het oog aan het werk temidden van de concentratie vindt Shigeru-san nog de tijd om ons eea bij te brengen next one please

Er wordt gekeken naar hoe goed de vis is, maar ook of er beschadigingen aan de vinnen zijn die verder in zouden kunnen scheuren enz. Deze worden zo goed mogelijk hersteld. De mannetjes zet hij apart. Wanneer alle vijvers geoogst zijn gaat hij de mannen bekijken en beoordelen welke hij aan wil houden voor toekomstige kweken.

Dan zijn er ook nog een paar bijzonder kwalitatieve Koi. Ik geloof een stuk of vier in dit geval. Deze worden in een bowl op een trolley naar een andere vijver gebracht. Deze willen de Dainichi broers nog niet verkopen en zullen ook weer beoordeeld worden wanneer al het vis is geoogst. Hieronder een filmpje van dit hele proces. Het geeft hopelijk weer een stukje inzicht naar wat er zoal bij komt kijken voordat een Koi bij jou in de vijver zwemt.

een van de mannetjes

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

5 reacties

 1. patrick makkes on

  super om allemaal zo te zien die filmpjes geweldig nog veel plezier daar in japan groeten patrick makkes

 2. Thomas Mostrey on

  Wat is de oorzaak van de iritatie op de vinnen? In belgie/nederland is dit meestal door slechte waterkwaliteit,maar in een mudpond met zoveel water lijkt me dat weinig waarscheinlijk.

  Graag een verbetering idien nodig.

  Prachtig om dat alles te lezen en bekijken,heerlijk om deze site elke avond door te nemen.

  mvg,
  Thomas

 3. bedankt !
  Bram en Tiebo

  voor al deze mooie beelden uit het land van de rijzende zon
  ik zie dat jullie veel plezier hebben
  en ben best jarloers dat ik daar niet ben
  maar mischien volgend jaar
  geniet er van en ga zo door

  van uit een regenachtig Nederland
  met vriendelijke groet

  Gerrit Wolf

 4. Bedankt voor jullie reacties. De oorzaak van de kleine split in de borstvinnen Thomas, ligt niet in de waterkwaliteit. Dit is voornamelijk genetisch durf ik nu wel te stellen. Van alle vijvers die we afgevist hebben waren deze showa, waarvan het filmpje is, de enige die dit veel hadden. Er is overigens verder geen sprake van irritatie op de vinnen.

  Inmiddels is het hier ook erg regenachtig gerrit. En er schijnt een typhoon aan te komen, maar we zijn te druk om daar bij stil te staan. Zal wel weer meevallen?

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App