Wachtende op het station in Tokyo

Wauw, dit ligt een stuk fijner dan die vliegtuigstoel waarbij ik er tijdens het dalen achterkwam dat er een relaxmodus op zat. Ik lig nu heerlijk op een typisch Japans bed, opgemaakt op de grond dat we aantroffen compleet met een toilettasje en toebehoren naast het hoofdkussen. De typische schuifdeur sluit zich en met deze mijn ogen. We zijn in Japan!
�
Het was een lange reis om hier te geraken. Niet minder dan 36 uren hebben we nodig gehad. Treinen in Nederland naar Schiphol en vliegen via London naar Tokio alwaar we ook weer verder treinden naar Nagaoka. Dat was het in een notendop. Aan boord van het vliegtuig van een Japanse maatschappij waren we helemaal vooraan geplaatst. Ze zullen zeker gedacht hebben; ‘die lange Hollanders’ moeten we de nodige beenruimte geven. Dankbaar knikten we onze hoofden toen we op hen neerkeken vanaf maar liefst 170 centimeter…

Als we dan nog een stoelendansje houden zodat een Japanse naast haar vriendin kan zitten, gaat deze dankbaar met ons op de foto. Onze dag kon al niet meer stuk. 

Plaatsgenomen naast onze verlegen buurvrouwen

�
Aangekomen in Japan blijkt alles, daar het tijdsverschil zeven uren is met Nederland, al gehuld te zijn in het donker en zijn we dus sinds ons vertrek eigenlijk twee dagen verder. Wat ik dus eerst zie van Japan zijn de treinstations. De eerste indruk is die van vriendelijkheid. Hajime mashite, of woorden van gelijke strekking, wordt ons toegejuichd en sinds Bram mij daarna heeft verteld wat dit betekent, namelijk aangenaam kennis te maken, heb ik het zelf zo’n 25 keer gebruikt. Op die manier leer je de taal wel.

Tijdens het treinen komt er af en toe een vrouw met een kar vol etenswaren langs. We maken gretig gebruik van de mogelijkheid om aan ons eerste Japanse rijst te beginnen en slaan enkele Onigiri in. Onigiri zijn rijsteballen omhult met nori (zeewier) en gevuld met onder andere zalm of viseitjes, maar ook met Umeboshi (zure pruim)! Bram had dit al snel door en gaf mij de eer om de eerste hap te nemen…  Voor mij geen umeboshi-smaak meer! De rest van de rijsteballen waren overigens wel erg smakelijk.

Onigiri - rijstebal

Lonney, werknemer van Dainichi en waar Bram al eerder over schreef de afgelopen zomer, pikt ons op vanaf het treinstation. Omdat Bram in de vele gesprekken met Shigeru Mano, een goede band heeft opgebouwd met Dainichi en zij de visie van KoiQuest omarmen, hebben zij ons aangeboden bij hun te overnachten op de farm; én dat is echt uniek. Dat kan niet zomaar en anders dan staff maakt eigenlijk niemand dat mee. We worden dan ook zeer hartelijk ontvangen en de hoeksteen van de familie, de moeder van de gebroeders Dainichi verwelkomt ons terwijl ze ons voorgaat in de bereiding van o-cha, oftewel groene thee. Op dat moment besefte ik echt dat ik in Japan ben. In Japanse familiesferen in kleermakerszit aan een lage lange tafel Japanse thee te drinken…

Na het uitten van onze waardering en dank besluiten we nog even naar Ojiya te gaan om te kijken of we er een dealer kunnen treffen. Met Shigeru, die tot vrijdagavond in Thailand zal zijn en een roostervrije dag voor de werknemers, hebben we nog geen planning voor morgen. Naast Lonney gaat ook Sakamaki, tevens behorende tot de negenkoppige Dainichi staff, mee. In de bar wordt je verwelkomt met een warm en vochtig handdoekje om je handen te reinigen, wat ik wel heel erg prettig vind. We proosten op een goed verblijf en maken wat nader kennis. Later maken we met Jeroen van Keulen de afspraak morgen (vandaag) met hem mee te gaan naar onder andere de gebroeders Yagenji, Aoki en Marudo. En zo wordt het plots nog een heel interessante dag! Voordat we naar bed gaan, hebben we nog een wel zeer bijzondere ontmoeting met Futoshi mano, het hoofd van de Dainichi Koi farm… Wat een dag al.

Oyasumi nasai! (welterusten) 

Van zo’n bed krijg je gewoon zin om te gaan slapen…

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

4 reacties

 1. Fijn dat jullie goed aangekomen zijn, leuk om de ervaringen zo te lezen en dat bedje ziet er ook heerlijk uit.
  Heel veel mooie momenten daar voor jullie, geniet er van.

  Liefs

 2. beste bram en tiebo

  ik wens jullie een fijne tijd in japan
  en dat jullie veel kennis mogen opdoen en met ons delen
  ik hou al een klein jaartje jullie site bij en lees het het plezier
  en het is echt een eer om elke keer het te mogen lezen wat jullie met ons wil delen

  gr bram

 3. Je zus (Liza) on

  Dag Bram en broertje ;-),

  Wat een super ervaring zo te horen. Ik ben blij dat jullie zo genieten. En weer een levens ervaring rijker!

  Heerlijk om jullie ervaringen zo te lezen. Ga maar snel nieuwe story’s schrijven.

  Liefs je zus.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App