Dhr. Toyoaki Yamada

Soms kom je van die situaties tegen waarbij je denkt dat je het verkeerd verstond. Waarbij je het niet kan laten om een ietwat onbeschofte ‘huh?!’ te luidden. Op de afgelopen Holland Koi Show (HKS) was de Japanse hobbyist Yamada-san, ZNA jurylid in Arcen dit jaar, de aanstichter van zo een uniek moment. Tijdens het interview dat KoiQuest met de hobbyist hield zagen we deze enorm opleven nadat wij hem gevraagd hadden of hij nog een speciale vis had gezien. En inderdaad… hij was namelijk erg onder de indruk van een ginrin showa die ingezet was door Koi Center Tiel; dusdanig  dat hij deze glinsterende schone daadwerkelijk terug naar Japan wilde exporteren!

Adult Champion HKS 2010

Deze vis won de Adult Champion, op de HKS is de prijs voor alle vissen in de sizes drie, vier en vijf,  nadat hij ongeveer 20 maanden geleden werd aangekocht door Joacim bij de Marusaka Koi Farm. Sedert toen is de vis opgegroeid in Nederland. Het is vaak zo dat een grotere Koi hogere kansen heeft op een dergelijke major award. Echt bijzonder dus dat juist deze showa deze prijs in de wacht sleepte. We vroegen naar de totstandkoming van deze beslissing. Yamada-san verteld dat er voor de Adult Champion een viertal vissen waren geselecteerd die in aanmerking zouden komen. De keus was vervolgens unaniem en daarmee werd de relatief kleine driekleur de onbetwiste kampioen van deze klasses.

Maar dat was niet de enige streling die Joachim Luisman, als eigenaar, voor deze vis mocht ontvangen. Yamada-san wilde deze showa kopen en terug exporteren naar Japan… Hoe bijzonder is dat; de omgekeerde wereld is het niet?! Het werd serieus geopperd en er werd gebeld. Vanuit Nederland mag je namelijk geen Koi naar Japan exporteren. Zelfs de mogelijkheid de vis via Amerika terug naar een Japanse mudpound te krijgen werd onderzocht, maar ook deze optie bleek niet haalbaar. “Als het kon, dan had ik het gedaan”, zo vertelt Yamada-san ons.

Yamada-san temidden van Tiebo en Bram

Maar wat is er dan zo bijzonder aan deze vis, vragen wij ons af. Natuurlijk onderkennen wij de schoonheid van deze Koi, maar zwemmen er dan echt geen betere in Japan zelf? Wellicht, maar Yamada-san heeft een klik met de ginrin showa uit Tiel. “Aspecten zoals de bouw, kwaliteit en de kleuren zwart en wit zijn uitstekend en het karakter en de uistraling zijn allesoverompelend”, zo stelt de Japanner die zich voelt als een kind bij Intertoys.

“De eer deze Koi te mogen verzorgen gun ik een Europeaan”

Dan vervolgt hij: “Mensen begrijpen niet dat het beni niet ‘niet’ goed is, maar het ziet er op dit moment gewoon niet zo goed uit. Een mudpound zou wonderen met deze vis kunnen doen en ervoor zorgen dat alles op het juiste moment klopt. Wanneer het mogelijk was geweest, had ik haar volgend jaar waarschijnlijk ingezet op een show en zou ze zeker een grote prijs gaan halen”, zo klinkt de zelfverzekerde stem van Yamada-san. “De eer deze Koi te mogen verzorgen gun ik een Europeaan”, zo besluit hij zijn fantasie.

Het hele interview met Dhr. Toyoaki Yamada & Dhr Eiichi Nakano lees je in de eerstvolgende KOI.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App