Koi..eh coke in de zak vinden...

Velen van jullie weten dat ik werkzaam ben bij de Koninklijke Marechaussee. Los van het feit dat ik vanuit criminologisch oogpunt nog wel eens geïnteresseerd ben in de diefstal van Koi, zijn de raakvlakken met de vissen niet echt veelvuldig voorhanden. Maar toch kan het zo nu en dan toch nog best dicht in de buurt komen. Zo deden mijn collegae op Schiphol een opmerkelijke drugsvangst: in een vracht levende vissen troffen zij vloeibare cocaïne aan… 

Het spul zat verstopt in zakken die in de zakken met vissen verstopt zaten. De vissen zwommen dus niet in de cocaïne. De vangst werd gedaan tijdens controle van een team van de Douane, Koninklijke Marechaussee en de Fiod. De vissoorten die de zakken huisden waren ondermeer guppies, baarzen en tropische vissen. Het is voor de eerste keer dat op Schiphol vloeibare cocaïne wordt onderschept, zegt Robert van Kapel, woordvoerder van de marechaussee op Schiphol. “Het lijkt op water, maar het is dus vloeibare cocaïne. Dit ging om dozen vol met vissen waar de zakken met cocaïne in zaten.” Er moet nog uitgezocht worden hoeveel cocaïne is aangetroffen. 

  

‘De vissen werden beveiligd door gewapende mannen’

  

Voor het welzijn van de vissen is de cocaïne van de vissen gescheiden. “Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt. Bijzonder. Smokkelaars proberen steeds ingenieuzer te worden om hun waar te smokkelen”, meent Van Kapel. De drugs zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Waar de cocaïne precies vandaan komt, moet nog worden uitgezocht. 

de dierenspeciaalzaak werd goed beveiligd

Er was wel een probleem. Hoe kregen ze de zakken open zonder dat de vissen zouden overlijden? Er werd een Haarlemse dierenwinkel ingeschakeld om hierin een helpende hand te bieden. Hiervoor werden de zakken met vissen en cocaine compleet beveiligd door gewapende mannen, naar plant- en vissenwinkel Makkelie aan de Haarlemse Burgwal geëscorteerd. Het waren hiermee wel de meest beveiligde vissen ooit. Het is onbekend of alle ‘smokkelvissen’ het hebben gered, maar de woordvoerder vermeld wel dat ze er alles aan hebben gedaan om de levens te redden. 

Ik ben er iig trots op dat het bedrijf waarvoor ik werk visvriendelijk is en zelfs in omvangrijke drugszaken het leven van de vissen als prioriteit ziet. Wanneer een bolletje cocaïne  knapt in het lichaam van een bolletjesslikker, is de kans dat deze dood gaat groot; hoe het met deze vissen af is gelopen en of zij razend rondjes begonnen te zwemmen is onbekend.  Het zet wel aan tot denken. Moeten we straks doping- en drugscontroles houden op KoiShows?! 

bronnen: Haarlems Dagblad; Dagblad van het Noorden; Radio Nederland Wereldomroep

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Zo, wat een vangst! Echt bizar om te lezen dat zoiets gebeurd. Het mooiste vind ik nog dat de vissen naar een speciaalzaak zijn gebracht om uitgepakt te worden. Goede zaak!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App