Shigeru Mano tijdens het interview

Dit is het laatste deel van het interview met Shigeru Mano van de Dainichi Koi Farm. Dit laatste interview zal vooral gaan over de toekomst van de kwekerij, hun doelen, maar daarnaast ook over hoe ik het als werknemer op de farm deed en hoe zij denken over de Nederlandse koihobbyist. Ik wil hierbij gelijk Shigeru Mano enorm bedanken voor de mogelijkheid die hij samen met zijn broer Futoshi Mano aan mij bood, om een maand lang elke dag in de keuken van de Dainichi Koi Farm te mogen kijken en dat ze daarnaast ook enorm bereid waren om hun kennis met mij (en zo ook vele hobbyisten) te delen.

Voor het laatste deel van het interview, klik op onderstaande video:

Het doel voor de toekomst voor Dainichi is om GC te worden met een Sanke. Shigeru’s vader, Minoru Mano, heeft als enige kweker ter wereld de Grand Champion titel gepakt op de All Japan Koi Show met zowel Sanke, Showa als Kohaku. Sinds de dood van Minoru Mano in 1999 runnen de drie gebroeders de Dainichi Koi Farm met Futoshi-san aan het hoofd. De eerste Grand Champion titel die de gebroeders behaalden met een zelfgekweekte Koi was Sakura, de beeldschone Showa die in 2007 de harten van vele hobbyisten stal. De tweede Grand Champion titel werd dit jaar behaald met een zeer imposante Maruten Kohaku van 99 cm. Wanneer de Grand Slam-titel wordt behaald, is dus nog de vraag. Afgelopen zomer heb ik echter al wel kunnen zien dat er qua Sanke genoeg potentie rondzwemt die in de toekomst hoge ogen kunnen gaan gooien op de diverse koishows in Japan. Diverse sansai en yonsai Sanke van rond de 70 tot 75 cm doen nu hun rondjes in de mudponds van Dainichi. Een Grand Champion Sanke moet echter minimaal tegen de 90 cm groot zijn, een goede kwaliteit bezitten en daarnaast nog eens een goed patroon ook. En vooral het laatste is bij Sanke een moeilijke opgave.

Daarnaast was er de vraag van de volgers van KoiQuest hoe ik het deed als een werknemer op de Dainichi Koi Farm. Ze kenden me al via Marudo, in die tijd heb ik ook enkele dagen mee mogen helpen bij Dainichi. Toen ik hen belde met de vraag of ik voor een maand op de kwekerij kon werken deze zomer, was dit geen probleem; men wist al een beetje wat ze in huis gingen halen. Volgens Shigeru toon ik veel interesse, werk ik hard en ben ik heel erg leergierig en heb ik in die ene maand veel geleerd. Het is een beetje raar om dit over mezelf te schrijven hier, maar ik heb wel het gevoel dat mijn inzet op de farm wordt gewaardeerd en waardeer het daarnaast enorm dat ik de mogelijkheid heb gekregen om op de kwekerij te mogen werken en leren.

De volgende vraag gaat over de Nederlanders als koihobbyisten. Het verschil met Aziaten en Europeanen is dat Aziaten meer kijken naar patronen. Europeanen kijken meer naar smaak, naar uniekere patronen. Veel Europese koihobbyisten hebben een goede smaak en herkennen daarnaast ook de kwaliteit van Koi.

De laatste vraag van het interview gaat over hoe hobbyisten de koihobby op een hoger niveau kunnen krijgen. Er zijn nu veel bronnen waar kennis kan worden opgedaan. Zo zijn er magazines en internetbronnen zoals KoiQuest, die zoveel mogelijk kennis proberen te delen en de hobbyisten op een hoger niveau willen brengen. In de vele gesprekken die ik met Shigeru-san had tijdens mijn verblijf in Japan, werd het me wel duidelijk dat hij ons initiatief KoiQuest enorm waardeerd en dat ook duidelijk liet blijken. In de vele video’s die ik tijdens die ene maand bij Dainichi heb gemaakt, verteld Shigeru heel erg open over de Dainichi Koi en aan welke kenmerken nu precies gelet moet worden bij de koiselectie. Daarnaast is hij ook heel erg van mening dat je eerst de kennis moet kunnen begrijpen, voordat het wordt gedeeld met anderen. Met dit punt zijn wij het bij KoiQuest ook heel erg eens en alles wat wij delen aan kennis kan dan ook worden gegarandeerd als betrouwbare informatie.

KoiQuest & Dainichi; Kennisdeling vanaf de bron!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App