To become or not to become

Dit is nu wat ik noem een spannende Showa! Het gaat om een Jumbo Tosai Showa van Momotaro die 43 cm aan de lat doet. Dat is natuurlijk helemaal niet slecht om mee te beginnen. Onder de juiste omstandigheden kan deze Koi dan ook zeker wel binnen twee jaren richting de 70 cm worden gebracht. De body confirmatie is sterk en het hoofd is lang. Twee kenmerken die een goede groei positief in de hand zullen werken. Voor een tosai echter, heeft de Koi al wel een behoorlijk brede body en waarschijnlijk is deze vis dan ook al nisai. De Koi zal nu de hoogte in groeien waardoor deze een groeibult zal gaan creëren achter het hoofd. Deze hoogte noemt men in Japan de ‘Taiko’. Na dit jaar zal de Showa zich weer meer uitstrekken om die typische showabouw te verkrijgen…

Het Hi patroon is erg indrukwekkend. Heel speels, grote patronen en goed verdeeld. Maar ook belangrijk is het ongewone ervan. Dit zorgt er voor dat je deze Koi altijd zult herinneren. Wanneer de Showa verder zal groeien en het patroon, als gevolg van de groei die de Koi doormaakt vanuit de buik, meer omhoog zal worden geduwd, zal de inkeping van shiroji die je in het meest grote patroon kunt zien, meer en meer een rol gaan spelen. Deze zal het grote hi vlak lichtelijk gaan breken waardoor de vis nog interessanter wordt om te zien.

‘De meest leuke, interessante en meest leerzame periode is echter nu, wachtend, kijkend en speculerend naar het hoe, of en wanneer het sumi zich zal laten gelden’

Dit alles mag dan misschien wel belangrijk zijn, maar de reden dat ik deze vis met jullie wil bespreken ligt ergens anders. Dat is namelijk het sumi. Als we eerst eens naar de borstvinnen kijken dan zien we een diep en compact sumi. Dit verraad de kwaliteit van het sumi dat deze Koi met zich draagt en we mogen er dan ook vanuit gaan dat het sumi dat zich nu nog als ‘early grey’ toont op twee plaatsen op het grootste hi patroon, zich uiteindelijk aan het oppervlak zal laten gelden. Wanneer dit tot uiting is gekomen zal dit de uitstraling van de vis totaal veranderen. De kwaliteit en uitstraling zullen dan overrompelend zijn is mijn inschatting. Er zal meer zwart doorkrijgen dan je nu kunt inschatten. Het kleine zwarte patroon dat je nu ziet op het staartdeel (ozutsu) zal dan zeer belangrijk gaan worden om het balans in de koi te brengen.

‘Perfect is een Koi alleen door diens imperfecties’

De meest leuke, interessante en meest leerzame periode is echter nu, wachtend, kijkend en speculerend naar het hoe, of en wanneer het sumi zich zal laten gelden. dat is het spannende aan deze Showa en wat de hobby maakt. Natuurlijk zijn er ook wat mindere kenmerken die deze vis sieren zoals het niban hi, waarvan er toch drie punten waarneembaar zijn en het wat rommelige sashi hier en daar. Desalniettemin is dit een hele mooie Showa met alledrie de kleuren present op zowel het hoofd, de body en het staartdeel, waarvan je gewoon veel plezier zult hebben en veel van kan leren en dat maakt deze Koi wel verdomd de moeite waard. Perfect is een Koi alleen door diens imperfecties en maakt de Koi ook nog eens betaalbaar voor jou en mij.

Ik hoop deze Koi in de toekomst nog eens aan jullie te kunnen laten zien en wil David Laismana bedanken voor het ter beschikking stellen van de foto. De Koi is overigens te koop, maar dan moet je hem wel uit Indonesië komen halen 😉

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

 1. Alweer een interessant stuk. Alleen valt mij een aantal woorden op, die ik niet kan plaatsen. Misschien kun je hier nog een vertaling bij zetten.
  Wanneer is een koi ook nisai? Wat is precies nihan hi en wat is sashi?

  Ik ben benieuwd.

  Groetjes,

  Ingo

 2. Hallo Ingo,

  Bedankt voor je reactie. Goed dat je aangeeft wanneer het niet helemaal duidelijk is. We proberen all facetten zo goed mogelijk uit te leggen en zijn momenteel bezig met de toepassing waarbij alle ‘Japanse en Koi gerelateerde termen fungeren als link naar een uitleg. Natuurlijk ben ik ook nu meer dan genegen eea toe te lichten.

  – Een Koi is nisai wanneer hij meer dan één jaar geleden is geboren. Een letterlijke vertaling zou geven: ‘In het tweede levensjaar’ en ‘ni’ betekent dan ook ‘2’. De Koi is dus nog geen twee jaar wat wel vaak gedacht wordt.

  – Ook in ‘niban hi’ vinden we wederom ‘ni’=2. Hier staat de twee voor tweederangs en heeft betrekking op het hi (rood). Het geeft dan ook aan wanneer we van doen hebben met secundair hi dat slechter van kwaliteit is en zich vaal oranje toont. Het geeft een smet op de scherpe contrasten tussen het shiroji en rood. Niban hi komt bijna nooit meer goed.

  РSashi geeft de voorzijde van een patroon aan. Doordat schubben naar achteren liggen en elkaar overlappen, zie je daar waar een rood patroon start aan de voorzijde nog ̩̩n of enkele witte schubben over het rode patroon liggen waardoor deze oranje doorschijnen. Dit wordt scherper naarmate de Koi ouder wordt en de groei stagneert.

  Wanneer je nog vragen hebt, stel ze gerust.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App