De cover

De allereerste uitgave na de Holland Koi Show 2010 is er eentje om lekker een beetje na te genieten. Een bescheiden deel van deze uitgave zal dan ook gewijd zijn aan deze 18e Holland Koi Show, die gerust als zeer succesvol mag worden bestempeld. Het leeuwendeel van de show zal echter in een extra bijlage worden meegeleverd. U krijgt er dus een tweede magazine bij. Gratuit en ook nog eens voor noppes! In dit extra magazine vindt u foto’s van de belangrijkste prijswinnaars en hun baasjes.

In het reguliere magazine allereerst een geweldige belevenisbeschrijving van Tiebo Jacobs. Simpelweg onder de titel; Holland Koi Show 2010. Daarnaast een dankwoordje richting vrijwilligers die de show ieder jaar dragen, van de hand van Fred Stork. Tevens de uitslag van de posterwedstrijd die we elk jaar voorafgaand aan de show uitschrijven. Naast hele originele inzendingen ook inzendingen waarbij het uiteindelijke doel om zoveel mogelijk mensen te bereiken wordt nagestreefd. Uit deze laatste categorie komt de winnares. Zij won een koi ter waarde van 500 euro

de challenge

Een koi uitkiezen deden ook de deelnemers aan de Koi Challenge, een hele poos geleden alweer. Hoe deze vissen zich na een seizoen ontwikkelden, zien we aan de hand van een beeldverslag en de geschreven mening/interpretatie van Jos Aben en Marudo Koi Farm. In deze aflevering kijken we hoe de Showa zich hebben ontwikkeld. Marudo is de leverancier van zowel de Showa als de Sanke die meedoen aan de Koi Challenge.

Joop @ Takigawa

En nu we toch bij de kwekers zijn aanbeland, Joop van Tol stelt u in deze uitgave maar liefst drie wereldkwekers voor in de Koi Bijbel serie. Dit betreffen Hiroi, Dainichi en Takigawa. Op deze laatste, niet zo heel bekende kweker uit het zuiden van Japan, gaat hij dieper in. Uw eindconclusie na het lezen van dit verslag zal waarschijnlijk zijn, dat mocht u het zuiden van Japan een keer bezoeken, u Takigawa zeker niet over wil slaan. Zeer mooie koi op een schitterende locatie! Het Zuiden van Japan bestaat koitechnisch namelijk uit meer dan alleen Sakai en Momotaro.

Sakura

Dainichi is natuurlijk een zeer bekende kweker uit de Niigata prefectuur. Mocht u een liefhebber zijn van de vissen van deze kwekersfamilie, dan moet u zeker de komende artikelen van Bram Rohaan niet overslaan.

Hij heeft de hele zomer van 2010 stage gelopen bij de twee bekendste broers uit de Dainichi familie en dus voldoende indrukken opgedaan om de nodige artikelen te schrijven. Hij stelt in deze eerste uitgave de wereldberoemde Dainichi Showa, genaamd Sakura, aan u voor. Bram verkeerde in de gelukkige positie dat hij deze topvis (tevens ouderdier) een aantal keren live heeft mogen aanschouwen. Uiteraard kreeg hij hier een redelijk lyrisch gevoel bij en gelukkig wil hij dat gevoel middels dit artikel met u wil delen.

 

hoeveel moet ik voeren?

Ad Jacobs combineerde op een zwoele nazomeravond het nuttige met het aangename. Onder invloed het genot van een goed glas wijn en gezeten in een luie stoel aan de rand van de vijver schreef hij deel vier uit de serie “Een goed begin is het hele werk”. Ditmaal gaat hij dieper in op het veelbesproken onderwerp voer. Geen ingewikkelde verhalen waardoor je, je door een (v)oerwoud van formules moet heenworstelen, maar een nuchtere, eenvoudige maar waterdichte benadering van de vraag “hoeveel moet ik nu eigenlijk voeren?”.

Om de Dainichi Trilogie compleet te maken plaatsen we in magazine 92 ook nog een interview van Hiroshi Toyama (INPC). Hiroshi schoof zijn benen dan ook nog eens onder tafel bij de Dainichi broertjes om een ‘indepth’-interview te realiseren.

zelfbouw vuilklopper

Voor leden die graag knutselen of wat minder te besteden hebben, is er natuurlijk onze zelfbouwhoek. Wim van de Velde laat ons stapsgewijs zien hoe we zelf een “vuilklopper” in elkaar kunnen knutselen.

koi in lood

Kunstzinnige doe-het-zelvers zullen wellicht inspiratie opdoen als ze het artikel over glas-in-lood van Esther Schmitz lezen. Zij toont ons hoe je op een creatieve manier de combinatie glas in lood kan vereenzelvigen met onze koihobby. Indrukwekkend!

Katana

Ook kunst, maar dan krijgskunst, vinden we terug in het artikel van Ruud. Hij neemt ons mee terug naar de tijd van de Samoerai. In dit artikel vertelt Ruud over de verschillende zwaarden die toentertijd door de Samoerai werden gedragen en hoe deze via een ingewikkelde procedure vol symboliek en traditie werden gesmeed. De zwaarden die zeer streng werden beoordeeld alvorens ze werden goedgekeurd door de meester-smid werden zelfs een eigen ziel toegedicht.

Terug met de beide beentjes op de vloer en wetenschappelijk benadert, bekijkt Esther Oomen nogmaals de zwemblaas. In navolging op KOI 87 waar Bram de druk van de zwemblaas onderzocht onder leiding van Rob Heijmans, onderzoekt Esther op haar beurt de ligging van de zwemblaas ten opzichte van de ruggengraat. “Gewapend” met een röntgenapparaat bezocht zij diverse dealers en onderzocht in totaal maar liefst 101 Dalmatiërs koi. De resultaten leest u in dit magazine.

De stikstofkringloop is de belangrijkste kringloop van onze vijver. Stagnatie hierin kan ammoniak- en/of nitrietvergiftiging opleveren. Vissen kunnen hier ziek van worden en bij ernstige pieken zelfs overlijden. Rupert Bridges gaat voor KOI diep in op het onderwerp stikstof. Hij vertelt hoe het wordt gevormd, hervormd, vervormd en uiteindelijk de vijver weer verlaat. Na het lezen van dit artikel bent u mogelijk nog beter in staat problemen op het gebied van ammoniak en nitriet te voorkomen.

Stikstof

Fred Stork ging op verkenning bij Koi Centrum Noord Nederland, Tiebo Jacobs gaat in zijn koiwoordenboek (Nishikigoi Lexicon) dieper in op hoofdtekeningen zoals hachiware en menware. Ad Jacobs bericht ons nog over Jos, een koi die de respectabele leeftijd van 50 jaar is gepasseerd. Joop’s Koilumn heeft een Haags accentje en hij vond zelfs nog tijd om een nieuwe puzzel in elkaar te draaien. Ook een hoofdbreker is de “Visflits” van Peter Driessen want hoe lang kan een goudvis nu eigenlijk iets onthouden?

Het blad is niet in de winkel verkrijgbaar. Wilt u lid worden of een proefexemplaar ontvangen, surf dan naar http://www.nvn-koi.nl

Uw Hoofdredacteur KOI,

Joop van Tol

Over Joop van Tol

Joop 'Ginrin' van Tol is gevierd columnist en fervent cursusbegeleider bij zijn eigen initiatief KoiToday. Hij was 11 jaar bestuurslid van de NVN en vele jaren hoofdredacteur van het lijfblad. Joop is een loyale bondgenoot in de visie tot kennisdeling.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App