Koi on a rod

Koi in onze vijvers is natuurlijk één ding, maar soms wordt er in de buitenwateren ook vaak een gekleurde Cyprinus Carpio geland door een sportvisser.Onder deze bevinden zich soms wel erg bijzondere exemplaren, Koi die ook in je vijver niet zouden misstaan. Het blijft dan ook niet beperkt tot een uit de kluiten gewassen goudvis. Ze worden eigenlijk over de gehele wereld gevangen en dat komt voornamelijk doordat de mens deze vissen ooit uitzette om uiteenlopende redenen. Ook is het aannemelijk dat er inmiddels kruiskweken tussen Koi en reguliere karpers worden gevangen. Koi zijn als vis in het wild een bijzondere vangst omdat zij, juist om hun gekleurd schubbendek, doorgaans een gemakkelijke prooi vormen voor roofvissen. KoiQuest ging voor je op zoek en heeft de meest opmerkelijke Koi Catches voor je op een rijtje gezet.

Thomas met zijn wilde Sanke

1. Sanke in Thailand

De Australische visser Thomas Ritzinger bezocht het Now Nam Lake nabij Bangkok op zoek naar karpers en meerval. Na een gevecht van vijf minuten na de aanbeet, zag hij een heuse Sanke aan het oppervlak verschijnen. Maar liefst 24 pond bleek de driekleur en Thomas was blij verrast. Later zou hij op dezelfde plek ook nog een enorme zilverkarper vangen. Overigens lijkt Thomas zelf ook gehaakt te zijn…

2. Viva Hi France

Frankrijk is door zijn klimaat en vele meren een populair land voor karpervissers. Tussen de prachtige schubkarpers en lederkarpers die uit het lacD’Arcy naar boven worden gehaald rees ook onderstaande Hi Utsuri tot boven het water. Bijzonder is de felrode kleur en de prachtige glans die dit exemplaar heeft. De glimlach is dan ook meer dan terecht.

Ook in La France huizen Koi

3. Wild Life in Japan

Wild Life in Japan

Deze vis lijkt dezelfde als de voorgaande, maar is toch een andere. Deze beschikt namelijk over een witte buik en zal daarom bestempeld worden als Aka Sanke. Het zou deze vissers een worst zijn. Deze Europeanen, wisten in een toernooi op plaats 6 te eindigen in een spelersveld van 550 deelnemers. Voor deze vangst moesten ze zich wel wenden tot Japanse technieken waaronder het vissen met een slak aan een hair.

4.  Niet te zwart-wit zien

Deze vangst vind ik persoonlijk wel erg bijzonder. Dit lijkt namelijk wel een heuse Kumonryu. Hoe groot is de kans dat je een dergelijke Koi in het wild tegen zal komen en hoe bijzonder is het dat een dergelijke variëteit deze afmetingen kan bereiken. De sportvisser Sean is eigenlijk helemaal geen fan van siervissen, maar maakte voor dit exemplaar toch graag een uitzondering…

niet dol op Koi, maakte Sean voor dit exemplaar een uitzondering

5. Morgenstond heeft goud in de mond.

In een prachtig portret vormt de Koi een schel contrast met het driedelig grijs dat de Franse omgeving dan nog bedekt.

temidden van een mistige morgen komt vanuit het water de morgenstond...

6. Monsterachtig Mooi

true or false...

Je zou er bijna bang van worden deze Koi. Kijk alleen al naar de afmetingen van het reusachtige hoofd. Dit is een droomvis waarvan er maar eentje rondzwemt naar wat ik me voor kan stellen. Op het internet is veel rumoer geweest omtrent hjet feit of deze vis en foto wel echt zouden zijn. Ik twijfel zelf nogal een beetje aan de manier waarop Raphael Biagini de vis vasthoudt; zonder enige moeite zo lijkt. Maar voor een korte lift en een goed fotomoment is het best mogelijk. Er zijn Koi die echt al wel groter zijn gegroeid ook. Wel vonden we nog een foto van het moment vlak voor de sportvisser het majestueuze dier weer te water liet… (zie hiernaast)

Dit exemplaar kan zo in een sprookje

7. Kumonryu revisited

Toch blijkt er nog een zwarte schubloze te zijn gevangen, ditmaal in Amerika en wel in Ellis Lake te Marysville in Californië. Niet deze man, maar zijn vrouw bleek de hengelaar die deze lakzwarte Koi naar het oppervlak bracht.

Kijk, deze ving mijn vrouw...

8.Puntgaaf uit Purmerend

Deze Koi werd door Sergio gewoon gevangen in ons eigen kikkerlandje en wel te Purmerend. Gewoon in een prutslootje van ongeveer 40 cm diep!!. Hij was naar verluid puntgaaf en beet er lustig op los toen Sergio hem een broodkorst voorhield. De vis is netjes weer terug gezet.

Puntgaaf uit Purmerend

9. Een Helderwitte vangst

Het was al geen slechte dag voor Andy en zijn vismaten in Frankrijk nadat zij al meerder karpers en een grote steur vingen, maar met deze Koi werd een dagje toch wel onvergetelijk. Zo mooi wit hadden ze nog nooit een vis gezien en het leek wel een Hollandse Koe die verdwaald was in Frankrijk.

Een ongewone vangst

10. Vreemde eend in de bijt

Een vreemde eend in de bijt

Koi worden er dus over de hele wereld al in het wild gevangen. Soms is het een hele prestatie en erg bijzonder, een andere keer, zoals in Nieuw-Zeeland, vormt de Cyprinus een plaag. maar altijd is het een prettige verassing wanneer een sportvisser plots te maken blijkt te hebben met een Koi, ooit uitgezet door de mens. En alhoewel het doorgaans geen Grand Champions voor de Koi Show zijn, is het toch zeker een herinnering voor het leven, zo een vreemde eend in de bijt…

bron: http://www.fishsiam.com; http://www.lacdarcy.com; http://www.dynamitebaits.com/; http://www.carpcatchers.biz; http://www.fishermanholidays.com; http://californiacarpin.com; http://www.totalfishing.nl/ http://members.madasafish.com

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

    • Hallo Jan,

      Dat zal verschillen per sportvisser. Door de regel heen zullen de echte sportvissers de ‘wilde’ Koi weer laten zwemmen, maar ik sluit niet uit dat er zo nu en dan iemand is die de vis meeneemt om zelf te houden in een vijver of te verkopen voor geld.

  1. Zal waarschijnlijk ook van het reglement afhangen, ik ken enkele karpervissers en in België is het verplicht om je vangst terug te zetten.
    Ik denk zelfs dat wanneer andere karpervissers je en vis zien meenemen dat je de boswachter (of zoiets) in je nek krijgt.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App