Het werk van een nerts?

Rosemary Jones is een fervent hobbyiste uit Atcham in groot Brittanië, maar niets dan treurnis trof haar toen ze maar liefst 27 van haar geliefde vissen dood had gevonden in de tuin.  Een plots gemis wordt, zoals ook in Nederland, vaak toegewezen aan de schuldenlijst van de vermeende reiger. Deze vrouw denkt dat de schuld in dit geval ergens anders ligt. “Mijn vissen waren absoluut  helemaal versnipperd, zo verklaarde de vrouw aan BBC NEWS…

De vrouw heeft inmiddels contact gelegd met enkele de overheid en het Shropshire Wildlife Trust. Dichterbij een oplossing voor de bloeddorstige moordpartij is ze nog niet. Ze zegt ervan overtuigd te zijn dat het om een nerts gaat.

‘Op Amikale en niet schuchtere wijze kan een nerts je vijver eens bezoeken voor een frisse duik en een lekker hapje’

De nerts lust wel een visje op zijn tijd

Deze van origine Amerikaanse nerts, de mustela vision, werd in de jaren 50 van de vorige eeuw door leden van een dierenrechtenorganisatie vrijgelaten van nertsenfokkerijen, beter bekend als wolkwekers. Dit met de beste bedoelingen voor de dieren, maar dat pakte iets anders uit. De niet  nertsen vormden als snel een plaag voor inheemse vissoorten en kleine zoogdieren. Intussen is de nerts goed verspreid in de meeste delen van Engeland en ook Wales.

Op Amikale en niet schuchtere wijze kan een nerts je vijver eens bezoeken voor een frisse duik en een lekker hapje, aldus een ervaringsdeskundige die een nerts in actie zag terwijl deze zich tegoed deed aan een van zijn koi van bijna 40 cm.  Qua sporen laten de sluw rovers alleen pootafdrukjes achter van 2,5 cm met vijf tenen en regenwormachtige drollen.  De snelle verdwijning van vis is natuurlijk de grootst alarmerende factor. Om er voor te zorgen dat ze je vijver niet zullen bezoeken zul je er in de eerste plaats voor moeten zorgen dat deze uberhaupt je tuin niet in kan door de omheining van je tuin zonder kieren en openingen te laten.

De aalscholver komt ook in Azie voor...

Gelukkig hoeven we in Nederland nog niet heel bang voor dit diertje te zijn.  Ik ken nog geen meldingen van nertsenroven bij hobbyisten. In Nederland geldt meer en meer de trend van de aalscholver die steeds meer in woonwijken wordt waargenomen en een bezoek kan brengen aan de vijver. Zeker met de matigende temperaturen van nu is het raadzaam er voor te zorgen dat reigers en aalscholvers de vijver maar slecht kunnen bereiken. Ook deze dieren worden inventief en uik heb reigers al verticaal zien landen. Ze schromen vervolgens niet om eens op onderzoek te gaan zoals ik vorig jaar heb kunnen getyuigen middels onderstaande video…  ‘Hoor wie tikt daar zachtjes tegen het raam…

bron: swelluk.com

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App