De titelhouder, een Nidan Kohaku van Dainichi

Joepie! De reis is geboekt en de tickets gereserveerd!  Pas nu dringt het door.  Waar we er aanvankelijk geen rekening mee hielden, zullen we over enkele weken ons paspoort overleggen om via London naar Tokio te vliegen. Van 20 oktober tot en met 1 november zullen we vanaf de bakermat van onze hobby verslag doen van ondermeer de ikeage (herfstoogst) bij de diverse kwekers en natuurlijk de Nogyosai, de jaarlijkse kwekersshow en de op één na meest gerenomeerde  Koi Show ter wereld…

‘die met de blote handen aan het modder zullen worden onttrokken’

Waar het voor Bram bijna thuiskomen is, zal het voor mij toch echt de allereerste keer zijn dat ik het land van de rijzende zon aan zal doen. Het is een jongensdroom die in vervulling gaat. Voet te mogen zetten op de geboortegronden van al wat ons bezielt, ik heb er een ontzettende zin in.

Ik kan niet wachten om dergelijke pitoresken in mij op te nemen...

We zullen proberen zoveel mogelijk foto- en videoverslag te doen van de Ikeage bij de diverse kwekers. Dit is de herfstoogst. Dan worden alle Koi die de gehele zomer in de mudpounds mochten verblijven afgevangen. Dit is het moment supreme voor de brengers van het geschubde leven. Wanneer we aan komen zullen alle eenjarige Koi wel zijn afgevangen, die zijn namelijk als eerste aan de beurt.  Wellicht dat we nog de kans krijgen om wat van deze vissen aan jullie te laten zien. Zelf ben ik namelijk nogal benieuwd naar de vissen waarvan Bram al eerder dit jaar verslag deed. Het zou leuk zijn om een dergelijk visje opeens weer te herkennen. Het zal een troostende schouder zijn te weten dat we wellicht getuige zullen zijn van de grotere exemplaren die met de blote handen aan het modder zullen worden onttrokken. Ik droom er nu al bij weg…

‘Dit jaar mag ik alles van dichtbij meemaken, in levende lijve!’

Ook verheug ik me op het weerzien met kwekers die ik al eens interviewde.

Maar we zullen ook te gast zijn op een wel erg mooi evenement. De Nogyosai is de koishow georganiseerd door JA (Japan Agriculture) en wordt voornamelijk gerund en gejudged door de kwekers zelf.  De show is ontstaan om mensen te laten zien wat de kwekers in huis hebben en hebben gekweekt. Er mogen dan ook alleen Koi worden ingezet door kwekers of handelaren. De show wordt gehouden in Ojiya. Dit jaar is wel een zeer bijzondere. Vorig jaar immers, deden we al verslag van de 49e Nogyosai Nishikigoi Show. Dit houdt logischerwijs in dat het dit jaar in 2010 de beurt is aan de 50e Nogyosai, een jubileum.  nu al kan ik me verkneukelen door te speculeren over de potentiele Grand Champions. Vorig jaar was het Dainichi die met een Kohaku voor het goud ging. Komt Shigeru misschien met een Sanke zoals hij en zijn broers nog zo graag willen of zijn er hele andere kapers op de kust? En het allertofste nog; dit jaar mag ik alles van dichtbij meemaken, in levende lijve!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

10 reacties

 1. Ik hoor dat de volgende oogst Koi een pak duurder gaan worden (hangt er natuurlijk vanaf in welke kwaliteit je gaat zoeken) door de koers van de Yen, recessie, etc. Denken jullie dat het zo’n vaart zal lopen ?

 2. Jaja, Tiebo: Daar ga je dan eindelijk! Dit zal je beeld over Koi voor altijd gaan veranderen, geloof mij maar.. Ik ben echt heel erg benieuwd hoe je het zal gaan ervaren. We gaan er in ieder geval samen een hele mooie tijd van maken!

 3. Jeroen,

  Dat heeft denk ik allemaal te maken met de concessies die een kweker wil doen om Europa van (hoge kwaliteit) Koi te voorzien. Vergeleken met dit voorjaar is de Yen inderdaad nog iets gezakt, maar ik denk dat de meeste handelaren daardoor niet minder Koi zullen kopen.

  Je zult het vanzelf zien bij je vaste dealer denk ik!

  Groetjes,

  Bram

 4. patrick makkes on

  veel plezier mannen ik hoop ook nog eens een keer naar japan te mogen vr gr patrick

 5. hoi,

  veel plezier daar en maak maar veel foto’s voor ons.

  Groeten uit Buren (gld)
  Theo

 6. Hoi Tiebo,

  Is het eindelijk zo ver? Hoe gaat het met je Japanse taal? Van Bram kun je vast nog veel leren (al denk ik, dat hij er geen tijd voor heeft, toch?).
  Ontzettend veel plezier in Japan, zal vast niet de laatste keer zijn….

  Groetjes,

  Ingo

 7. The Niigata Nogyosai is not organised by the Shinkokai, it is an agricultural show organised by the Niigata region of Japan Agricultural Co-Operative.

 8. Thanks for the comment Mark, you are right and the Nogyosai is organised by JA (Japan Agriculture). The show is both manned and judged by the breeders themselves though. Will we meet you there?

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App