Valt het u ook wel eens op dat er soms nogal geheimzinnig wordt gedaan over middeltjes op koigebied met spannende geheime ingrediënten? Soms lees ik nietszeggende bijsluiters met een hoog Harry Potter gehalte. Ellenlange lofbetuigingen over de heilzame werking van het betreffende middel. Wat de daadwerkelijk ingrediënten zijn en hoe het middel precies werkt vertelt het verhaal niet. Als je de bijsluiters mag geloven zijn de producenten zelf naar Japan afgereisd om daar op de blote knietjes de drooggevallen mudponds met een theelepeltje af te graven. Vervolgens is een kudde Einsteins jarenlang opgesloten in een hi-tech laboratorium en na een ritje in de deeltjesversneller wordt het achtste wereldwonder met veel bombarie aangekondigd: Toverkollenpasta! Nooit meer zieke vissen, glashelder water, einde draadalg, sprankelende kleuren en nog veel meer mooie beloftes. En verdomd, men krijgt bijval van mensen die beweren dat, na toediening van de pasta, alle vijverproblemen als sneeuw voor de zon zijn verdwenen.

Totdat de werking wetenschappelijk is aangetoond wijd ik dat aan toeval, cq. zien wat je graag wil zien. Maar goed, Klazien “uut Zalk” is rijk geworden met uitspraken als “eet dagelijks drie paardebloemen ter bevordering van de stoelgang” en dat soort nonsens. Dat Nico Haak vrijwel direct omviel nadat hij zich leende voor de promotie van een heilzame armband vergeten we voor het gemak maar even. Gelukkig trapt u niet in al deze wondermiddeltjes en bent u al helemáál niet bijgelovig…Toch? Ik hoop echter wel dat u voor de bouw van uw vijver de locatie onderzocht hebt op de aanwezigheid van verkeerde aardstralen? En dat u bij volle maan drie keer met de klok mee om de vijver een regendans hebt uitgevoerd? Uw vijverwater is toch wel ingestraald? Bent u niet vergeten een glaasje saké in de vijver te gooien bij het vullen, om geluk af te dwingen? Wanneer u minder dan vier van de bovenstaande vragen met ja kunt beantwoorden, dan valt het met uw *kuch* bijgeloof nog wel mee…

Joop “GinRin” van Tol

Joop 'Ginrin' van Tol

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

10 reacties

 1. Richard Arends(koi1976) on

  Hallo Joop,

  Leuk zo,n gekscherend verhaaltje(voor wie het leuk vindt…)
  maar wordt er alleen niets wijzer van.
  Zou wel van een beetje lef getuigen om de middeltjes/produkten waar je het over hebt eens een naam te geven.
  Of is dat een iets te directe benadering???
  Want als ik jou artikel zo lees zijn dat er heel veel!!!
  En mensen die een bepaald produkt gebruiken en er tevreden over zijn mogen toch een positieve mening hebben???
  Als ik iets gebruik en ik zie iets veranderen op welke manier dan ook,zal ik dat dan ook willen zien???
  Joop,to the point:Ik ga ervan uit dat ik je NIET meer aantref bij lezingen/bijeenkomsten van/bij fabrikanten van ook zulke “Toverkollenpasta” want dan wil je,naar MIJN mening,jouw kostbare vrije tijd daar denk ik niet aan spenderen.

  Grt Richard.

 2. Wat jammer dat je je zo aangesproken voelt en er niets wijzer van word. Hopenlijk geldt dat wel voor anderen en wordt het consumentenbedrog hierdoor een klein stukje minder. Wanneer ik een goed produkt op de markt zou zetten, zou ik me totaal geen zorgen maken om dit soort stukjes…..

 3. Beste Richard,

  Ik denk dat je deze tekst in de juiste context en karakter moet zien, namelijk die van een column. Hierin worden metaforen gebruikt om mensen tot de verbeelding te spreken en zodoende aan het denken te zetten.

 4. Richard Arends(koi1976) on

  Joop,

  Ik voel me totaal niet aangesproken,gaat me alleen om de manier waarop je het brengt in deze.
  Ben gewoon hobbyist en niet iemand die een of ander middeltje op de markt heeft gebracht.
  Noem eens wat dingen bij de naam en dan kun je het consumentenbedrog aanpakken.(Wat er ook zeker is!!!ontken ik totaal niet)
  Ben zeer benieuwd welke produkten waar je het over hebt,dan heeft iedereen er wat aan!!!
  Als ik een onderwerp aanzwengel moet ik daar ook een antwoord op kunnen geven.
  Want net als veel andere mensen wordt er veel door je gezegd en NIET aangegeven wat/waarom.
  Had eigenlijk gehoopt eens een artikel te lezen waar ik wijzer van zou worden,toch jammer!!!
  Want de stelling die je aanneemt is een hele algemene.

  Help de hobbyist,want jij zou die “middeltjes” moeiteloos kunnen opnoemen!!!(kost je alleen een paar stands op de HKS)

  Grt Richard.

 5. Richard Arends on

  Joop,

  Jij hebt jouw mening en ik de mijne.
  Jammer dat je niet wat duidelijker wilt zijn.
  Sharing knowledge,dat kon ik jammergenoeg niet ontdekken.
  Terwijl jij heel wat kennis hebt.
  Als er meer van deze nietszeggende artikelen verschijnen dan zal ik
  er overheen kijken en niet meer op reageren.
  Maar zoals Tiebo zei:Ik zal het dan maar als column zien.
  Had graag gezien dat je op mijn verzoek in zou gaan om het toe te lichten,maar dat had het eigenlijk ook niet verwacht.
  Niet geschoten is altijd mis he?
  Weet wat je aansnijdt en open geen deuren die toch gesloten blijven.
  Althans tav dit artikel…

  No hard feelings.

  Arigato gozaimasu,

  Richard.

 6. Sharing Knowledge doe ik in mijn reguliere artikelen van KOI magazine en op diverse fora meer dan voldoende denk ik. Een Column is in mijn optiek bedoeld om te prikkelen, mensen aan het denken te zitten en ergens tegenaan te schoppen met een kwinkslag en zonodig met wat superklatieven (niet om het schoppen maar wel om de achterliggende boodschap). Een Column als een Column lezen lijkt me inderdaad handig 😉

  Joop

 7. Richard Arends on

  Joop,

  Geprikkeld heb je me zeker maar niet met het gewenste resultaat,heb geprobeerd iets meer te weten te komen en dat is me niet gelukt in deze.
  Ik heb niet de intentie om ergens tegen aan te schoppen want dat is me te makkelijk.

  Prettige maandag,

  Grt Richard.

 8. ik denk dat joop voor dit soort toch wel leuke columns beter voor de duidelijkheid even zijn naam kan veranderen in joop GRinrin van tol.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App