Shigeru Mano tijdens het interview

Deel 3b van het interview met Shigeru Mano van de Dainichi Koi Farm is een vervolg op deel drie van het interview (voor deel drie, zie Deel 3 van het interview met Shigeru Mano van Dainichi), waarbij dieper wordt ingegaan op de waterkwaliteit en de mudponds. Ook wordt de kleur van het water besproken en de invloed van de diepte van de mudpond op de lichaamsbouw bij Koi.

Klik op onderstaande video voor het vierde deel van het interview met Shigeru Mano.

Het interview begint met de vraag of een diepere vijver beter is dan een ondiepe vijver. Een diepere vijver is goed, maar dat ligt allemaal aan de temperatuursomstandigheden. Dit jaar was de zomer erg warm en daardoor wordt de bovenste waterlaag erg warm. Bij een diepe vijver kunnen de Koi ervoor kiezen in welke waterlaag en dus temperatuurzone ze willen verblijven. Bij een ondiepe vijver is dit met deze hete zomer niet het geval, daar de onderste waterlagen in een ondiepe vijver bijna net zo warm zijn als de bovenste waterlagen. Voor een gemiddelde zomer zijn deze ondiepe vijvers echter wel ideaal, daar de temperatuur van het water dan niet zo hoog wordt als dit jaar het geval was. Het nadeel van de hoge temperaturen is volgens Shigeru-san dat de vissen minder actief zijn en daardoor minder eten en de kwaliteit van het sumi ook omlaag gaat. Wanneer er echter suppletiewater (inkomend water) in de vorm van bergwater in de vijver stroomt, worden de omstandigheden al een stuk verbeterd. Dit heeft waarschijnlijk vooral te maken met het feit dat het smeltwater wat uit de bergen stroomt erg koud is en daardoor veel opgeloste zuurstof in de vijver brengt. Ik vraag Shigeru-san of instromend water naar de mudpond essentieel is om tosai op te laten groeien. Zijn antwoord: ‘Water is a key-point’, oftewel: Het instromende water speelt een sleutelrol in de watermanagment van een mudpond. Een te snelle doorstroming is echter ook niet goed volgens Shigeru-san, dit zorgt voor een onstabiel milieu. Afhankelijk van de grootte van de vijver is een doorstroming van een a twee vingers breed (breedte van de slang waaruit het suppletiewater komt, dus 2,5 a 5 cm brede slang) gebruikelijk. De flow van het bergwater is echter minimaal en een ruwe schatting van 3000 liter/dag komt dan ook wel aardig in de buurt.

KoiQuest volger Frank vroeg zich af of de mudponds volledig worden geleegd na de ikeage (afvissen van de vijver). Dit gebeurt. Na de ikeage in september, oktober en november wordt bij elke vijver de stop eruit getrokken loopt de vijver volledig leeg. Dan ligt de vijver dus ook een tijdje droog. In de winter valt er in Niigata enorm veel sneeuw en rond de periode april/mei wordt de stop weer teruggestopt, zodat de smeltende sneeuw in de vijver aanwezig blijft. Volgens Shigeru-san biedt de sneeuw vele voordelen, onder andere zou het de vijver hygiënischer maken wat weer voordelig is voor de gezondheid van de Koi.

Het volgende onderwerp wat aan bod komt, is de kleur van het water. Groen, algenrijk, water wordt geprefereerd, maar donkerbruin-achtig water (de bekende kleur van slootwater) kan ook erg goede Koi opleveren. Volledig helder water wordt volgens Shigeru-san niet gewaardeerd door de Koi, maar zeker is hij er niet van. De ervaring met helder water is nog nihil. Sinds een jaar is nu het nieuwe koihuis in gebruik bij Dainichi, waarbij er ook (hoogwaardige) Koi in de zomer in een binnenvijver worden gehouden. Het is dus afwachten op de resultaten van de Koi die nu in deze binnenvijvers zwemmen.

Gwenn vroeg zich af wat de invloed van de diepte van een mudpond heeft op de ontwikkeling van de Koi. Naast de factor watertemperatuur heeft de diepte ook invloed op de lichaamsbouw van de Koi. Grotere diepten zorgen ervoor dat de Koi meer moeite moeten doen om op de bodem aan hun voedsel te komen en daardoor meer vet/energie verbranden. Als voorbeeld noemde ik de circulatiepompen die veel worden gebruikt in de vijvers van hobbyisten in Nederland. Daar kon Shigeru-san zich wel in vinden. Door de extra beweging zal er meer worden bewogen en daardoor meer worden gegeten. Op deze manier wordt er veel vet verbrand en de spieren getraind.

Er zullen hierna nog twee delen volgen van het interview, waarbij de resterende vragen van jullie, de hobbyisten zullen worden beantwoord.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App