Camelia Koi Club

Afgelopen weekend werd de 11e Sacramento Combined Koi Show 2010 gehouden. Dit is de jaarlijkse Koi Show van de Camelia Koi Club uit Californië en wordt gezien als een der grootste in het noorden van de Amerikaanse staat Californië. het all-American Roseville vormde het decor voor deze haast Nederlandse show, waarbij het naast de show ook veel te doen is om de standhouders met de nieuwste technieken, voeders en de nodige aan te kunnen kopen Koi. Verder heeft de show Koi health advisors aanwezig om mensen met raad bij te staan en ook is Jim Phillips, de Koi Show Co-chairman,  trots op de gratis toegang tot de show. de show bracht een allermeest aardige Grand Champion voort en niet eens een Kohaku, zoals de vele andere shows in 2010…

In eigendom van een hobbyist genaam Luis Barraco werd deze vis grootgebracht in een vijver van meer dan 40 kuub nadat zij als sansai was aangekocht bij Marudo Koi farm. Hier is ie dan;

Grand Champion Camellia Koi Show 2010 foto: Majestic Koi

Deze Taisho Sanshoku is dan ook niet de minste Go-Sanke mag ik wel stellen en persoonlijk ben ik ook erg gecharmeerd van deze schoonheid. Naast de enorm charmante uitstraling beschikt deze Sanke voornamelijk over balans; dat is het toverwoord bij deze Sanke. Kijken we alleen naar het hi patroon dan zien we al een leuke kohaku verschijnen.  Bijzonder is het feit dat de voorzijde van het tweede patroon precies de lijn volgt van de achterzijde van het eerste patroon, die zich gescheiden ziet van een mooie baan shiroji. De genoemde charme wordt vervolgens gecreerd door de twee inkepingen in het tweede patroon, waardoor de vis niet saai oogt. Het laatste patroon laat welliswaar geen schoon ojime (wit stukje huid tussen laatste patroon en aanzet staartvin) achter, doch was voor deze Koi ook onontbeerlijk. Deze was namelijk anders te groot geworden en de Koi had een minder evenwichtig patroon gehad.

Kasane zumi kan dus evenwel Tsubo zumi zijn’

De moedervlek van Madonna

Gekeken naar het sumi valt op dat deze zich nagenoeg alleen vertoont op de rode patronen. Dit noemt men Kasane zumi. De meeste kwekers zien hun Sanke het liefst met het sumi enkel en alleen in de witte delen tegen de rode patronen aan en dus is dit best bijzonder. Balans verslaat de  idealen in dit geval. Het grote sumi op de schouder is ook ongewoon van vorm en het is juist dit patroon dat deze Sanke tot een echte Sanke maakt. De compactheid van het sumi wordt erg hoog gewaardeerd op een show en veel compacter als dit krijg je het eigenlijk niet. Grote donkere en compacte sumispots is een kenmerk dat ik meerdere kwekers al heb horen benoemen tot hun schoonheidsideaal. Dit sumi wordt overigens Tsubo zumi genoemd en in tegenstelling tot wat mensen vaak denken; namelijk dat tsubo zumi alleen wordt gebruikt om zwart in witte delen aan te duiden, is het bedoelt om aan te geven dat we te maken hebben met kritieke sumi, dat de Koi maakt of kraakt. Kasane zumi kan dus evenwel Tsubo zumi zijn.

Alsof een Kanji karakter

Met een beetje fantasie zie je in dit bijzonder sumi patroon een Japans Karakter, hetgeen de Koi een unieke identiteit geeft. Deze identiteit wordt versterkt door het kleine zwarte patroontje op het hoofd van de Sabnke dat strikt genomen niet wenselijk is, zoals eigenlijk ook het rode oog. Deze kenmerken worden pas dan meegenomen in de jurering, wanneer andere kenmerken niet genoeg soelaas bieden om een duidelijke winnaar aan te wijzen. Het is verder aan jezelf of je het wel of niet mooi vind. Een dergelijk zwart patroontje wil overigens niet heten, dat we plots te doen hebben met een Showa. Het schubbenkleed wordt verder gecomplementeerd door enkele kleine sumi spots op de zij en op de ozutsu (staartdeel) van de Koi die de Koi in balans brengen en er eigenlijk voor zorgen dat het tejima (zwarte streepjes in de borstvin) gewoon overbodig is om dit te bereiken. Over de pigmentatie van de Koi wil ik het niet eens hebben. In ieder geval staat uw beeldscherm goed ingesteld, het sashi en kiwa ziet er goed uit. Het zwakste punt bevind zich op de linkerschouder. (voor de lezer rechts)

Foto: Majestic Koi

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App