Zo rond deze tijd van het jaar hebben er zoals onze Holland Koi Show vele shows plaats over de hele wereld. Zo ook in Amerika waar van 2 tot 5 september de jaarlijkse show van de Dallas Koi Kichi Group werd gehouden in Dallas in de Amerikaanse staat Texas.  En weer is het, zoals op alle grote shows dit jaar, een Kohaku die ook op dit continent de hoogste eer naar zich toe weet te trekken. In eigendom van Ryan Vo is het een Sandan Kohaku gekweekt door Dainichi die zich met bijna 75 cm de mooiste toonde. We nemen de belangrijkste winnaars eens met je door…

Grand Champion

Persoonlijk vind ik de bouw van deze Kohaku nogal a-typisch met het breedste punt zover naar voren. De huidkwaliteit lijkt wel van fluweel en is smetteloos met een uiterst gebalanceerd patroon dat overal even diep van kleur is en erg netjes afgelijnd is met een prachtig sashi en kiwa. De Koi heeft verder een goede odome en ook op het hoofd loopt het patroon precies zoals gewenst.

Supreme Champion

 Deze showa, ook gekweekt door Dainichi is een plaatje met een prachtig kohaku patroon wanneer je het sumi weg denkt. Het hi echter heeft wel een zwakheid in het tweede deel zo lijkt het en het hoofd zal bij verder toenemende lengte en body nog verder uit proporties raken. Het patroon is echter weer geweldig zoals we van Dainichi gewend zijn en heeft een prachtig menware/ hachiware. (hierover lees je meer in de KOI (NVN magazine) dat na volgende week zal verschijnen.

Grand Champion B

 Met alleen een iets zwakker hi op de neus mag deze beer verder geen wenkbrauwen doen fronzen. Een schitterend netpatroon en een mooie heldere kleur worden omlijst door huidkwaliteit hetgeen goed te zien is aan de randen van de schubben wanneer je goed kijkt. Waar niet altijd gewenst, maakt de rode rugvin deze vis juist af en in balans met de overige vinnen.

Mature Champion/ Best Tategoi

 Dit is de meest interessante vis van het stel. ik ben niet alleen blij een Sanke tegen te komen namelijk, deze Koi doet meteen watertanden. Ik geef toe, het patroon moet een beetje smaak zijn want deze is zeker licht te benoemen. Jinbei is een oude en bekende sanke bloedlijn die mij zeer zeker wel kan bekoren. Niet alleen is deze vis mature champion bevonden, maar ook best tategoi! Waar de eerste titel voornamelijk met de concurentie te maken zal hebben, heeft de tweede onherroepelijk te maken met de bouw en huidkwaliteit van deze Koi. Zie je hoe dik de staartaanzet is? Dit loopt zonder vetaanzet door naar de schouder waar de vis nog niet de breedte in is gegaan. De vis werkt nog volop aan haar lengtegroei en heeft daarvoor ale potentie in huis met deze lichaamsbouw.

‘De reden waarom deze sanke weg komt met het weinige patroon is vanwege de huidkwaliteit’

Alhoewel het patroon nu nog niet erg spannend lijkt zal dit wel veranderen. probeer je eens voor te stellen hoe de Koi er yuit zal zien wanneer het sumi in het schouderghebied door zal zijn gekomen. De vis krijgt dan onmiddelijk veel meer uitrsling en kracht. Ook het laatste hi patroon laat een mooi ojime (witte huid tussen achterkant laatste patroon en staartvinaanzet) waardoor deze nog dikker lijkt dan hij al is. De reden waarom deze sanke weg komt met het weinige patroon is vanwege de huidkwaliteit. Het wit is echt heel erg wit en nog erg zacht. deze vis gaat nog veel witter worden. het hoofd had iets langer mogen zijn, maar met recht de Best tategoi in show.

Adult Champion

 De foto is wat ongelukkig genomen wellicht, maar deze vis kan mij maar weinig bekoren. Voor mijn gevoel klopt er iets niet in de verhoudingen waar het hoofd op het lichaam zit. Aan de schaduw op de kieuwplaat te zien zal deze koi wanneer hij verder groeit een hoofd krijgen dat voor erg breed is en waar je zo een duim in de plek van de schaduw kunt leggen. Voor nu en de prijs is dat echter onbelangrijk. Ook het rode oog is een erg storende factor en kost punten op een show. Het hi patroon is verder wel in balans.  Leerzaam om aan te geven is dat niet de twee grote hi patronen de Koi in balans brengen, maar juist de kleinere achter het voorste patroon en de kleine voor de staartvin. Zonder deze zou het patroon uitermate saai zijn.

Young Champion

 De young champion is een verassing. Het is anmelijk een doitsu, een showa welteverstaan. Een charmante vis met een uniek patroon waarbij het hi patroon het shiroji zo omhult dat een heus wit patroon ontstaat. Erg charmant, temeer omdat de witte huid erg goed is. Deze Koi is al helemaal gefinished en verder dan deze prijs zal deze Koi niet komen in de toekomst vrees ik al zou het leuk zijn om het sumi vanachter de kieuwdeksel op te zien trekken naar het hoofd en de neus. het beni zal het niet bij kunnen houden vrees ik. Wel mooi om te zien deze doitsu showa.

Baby Champion

 De babychampion is eigenlijk wel een interessante vis. Doitsu Hariwake zoals deze zie je niet aan de lopende band. hety is jammer dat op deze foto de kieuwdeksels open staan en de mond uitgerekt wordt want anders kwam de mooie lichaamsbouw helemaal goed tot uiting. Ook de vinnen staan er niet goed op waardoor de huidkwaliteit moeilijker wordt te beoordelen. Dat deze aanwezig is mag wel duidelijk zijn. Dit zie je duidelijk op het hoofd dat helemaal glanst en ook over de ruglijn en in de rugvin zie je een goede glans. Zelfs op de staart zie je nog de onderliggende huidkristallen die opgebouwd worden door guanine, een base van het DNA. Het patroon maakt deze Doitsu Hariwake tot een echte kampioen. Of is het nu een kikusui… 😉

met dank aan Michael Hernandez http://www.tomigai.com/

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App