Het is de meeste mensen in Nederland nog onbekend, maar naast haar excellente showa brengt de Isa Koi Farm ook de andere leden van de Go-Sanke groep voort. Gekker nog, Isa begon ooit als kweker van Kohaku. Inmiddels vind je er dus alledrie de leden van de grote drie, maar de Showa blijft toch de meest voorname varieteit. Voor de Taisho Sanshoku (sanke) gebruikte Isa en zijn staff dit jaar slechts één vrouwelijk ouderdier. Cats (foto onder) is haar naam en we willen jullie voorstellen aan een tweetal nakomelingen van deze bijzondere Maruten Sanke.

Isa's Sanke Oyagoi Cats 95 cm.

Dit ouderdier is best opmerkelijk.  Je ziet in de eerste plaats wel meteen dat het een Sanke is, doch de vis beschikt wel over een motoguru in haar borstvin, hetgeen juist typisch voor showa is. Daarnaast is de bouw van de vis ook niet helemaal wat je van een Sanke zou verwachten. Deze zijn namelijk zelden echt breed in de schouders, ook dat is meer typisch voor een showa. De foto is wel van voren genomen en het kan dan ook goed mogelijk dat deze showa is voortgekomen uit een kweek waarbij een Showa met een Sanke werd gekruist. Dit met de waarschijnlijke reden om de nakomelingen meer gestalte te geven. Wanneer ik echter navraag doe geeft de kweker aan dat Cats, alhoewel niet zelf gekweekt, toch echt voortkomt uit een Sanke x Sanke kweek. Het is onbekend of er vanuit een derde generatie Showa bloed werd in gekruist, maar desondanks blijft deze Sanke ook echt wel de sierlijke vrouw die zij is.

‘Volgens de kweker mogen we van deze vissen een goede groei verwachten’

In de video hieronder zie je twee nakomelingen van deze Sanke. Dit is de tweede senbetsu van de enige Sanke die Isa dus gebruikte dit jaar. Zoals je kunt zien hebben deze exemplaren een soortgelijk patroon geërfd van de moeder. Je ziet nog veel onderliggend sumi op de nakomelingen. Het is de verwachting dat dit weg zal trekken. De eigenlijke sumi spots zijn al goed zichtbaar op in ieder geval de rode patronen dat er ook al mooi op ligt. Volgens de kweker mogen we van deze vissen een goede groei verwachten en hij kijkt er naar uit om de ontwikkeling van deze Sanke te volgen. KoiQuest mag en zal over de schouder van de Isa Koi Farm meekijken. wordt vervolgd…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App