Shigeru-san gefocust tijdens de senbetsu

Het is weer tijd voor een nieuw deel van het interview met Shigeru Mano. Waar de voorgaande delen vooral over de historie (zie Deel 1 van het interview met Shigeru Mano van Dainichi) en de kweekdoelen (zie Deel 2 van het interview met Shigeru Mano van Dainichi, gingen, zal dit deel van het interview ingaan op de voeding, water en preperatie van de  mudponds.

Klik op onderstaande video voor het tweede deel van het interview met Shigeru Mano van de Dainichi Koi Farm.

Er waren een heleboel vragen over voeding van onder andere Thomas Mostrey, Rick Slijkoort en Roy. Ik had niet de mogelijkheid om alle vragen te stellen, maar heb de meest interessante vragen uitgekozen om aan Shigeru-san te stellen. De eerste vraag ging over de voeding van het jongbroed van enkele dagen oud. Deze komen namelijk uit in de betonnen binnenvijvers van een koihuis en worden dan gevoerd met zooplankton (o.a. watervlooien), totdat ze worden uitgezet in de mudponds. De zooplankton wordt uit de mudponds gevist met een fijnmazig net en vervolgens aan het fry verstrekt. Oudere Koi krijgen geen zooplankton, maar worden alleen korrelvoer verstrekt. Bij Dainichi wordt zowel  FD-Food als Hikari gebruikt, waarbij Dainichi Toyota (onder leiding van Hiroshi Mano) de Koi voornamelijk met Hikari worden gevoerd, is het bij Dainichi Niigata voornamelijk FD-Food. Zo krijgen ze beide een goed beeld over de gebruikte voeders.

De mudponds worden volgens een geheime methode voorbereid, maar zoals gebruikelijk worden de kippenmest en gemalen oesterschelpen wel gebruikt om  algen- en zooplanktongroei te stimuleren en daarnaast de pH omhoog te krikken en een buffer voor deze te creeeren.

Een ander onderwerp ging over nitraat. In Nederland een hot topic voor wat betreft draadalgproblemen. Bij Dainichi geeft dit echter geen problemen. Volgens Shigeru-san komt dit door de goede filtratie in de koihuizen (zie de blogs Filteren in het tosaihuis van Dainichi en Schrobben in het koihuis) en de hoeveelheid waterverversing. Afhankelijk van de watertemperatuur, de hoeveelheid vis, maar voornamelijk aan de conditie van het vijverwater, wordt er 10-20% van de vijverinhoud  per dag ververst. Dit betekent een wekelijkse waterverversing van 70-140%! Vooral de tosaivijvers, die als enigen worden verwarmd in de winter, worden flink ververst. De 10-15% watervervesing per week die in Nederland gehandhaaft wordt, valt dus echt in het niet met de waarden die bij Dainichi worden gehandhaaft. Volgens Shigeru-san is de mate van verversing vooral afhankelijk van de populatie Koi en de hoeveelheid voer die wordt verstrekt. Wanneer beidehoog zijn, moet er veel water worden veverst, anders groeien de vissen gewoon niet.

Philip kwam met een vraag over de pH en hoe deze stabiel wordt gehouden. De pH kan niet volledig in de hand worden gehouden, maar door toevoeging van gemalen oesterschelpen wordt de pH gebufferd. Vooral in de vroege zomer, wanneer er veel regen valt, wordt de pH van de mudponds goed in de gaten gehouden. Veel en grote fluctuaties in de pH hebben namelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid van de Koi. Door regelmatig de pH te meten kan men problemen snel oplossen door de toevoeging van bijvoorbeeld gemalen oesterschelpen om de pH te stabiliseren.

De laatste vraag ging over het verschil in grootte van jongbroed tussen de verschillende vijvers. Jongbroed van dezelfde ouders zijn in de ene vijver tweemaal zo groot als in de andere vijver. Volgens Shigeru-san ligt dit voornamelijk aan de conditie van het water, de bodem van de vijver en de Koi zelf. Zelfs bij mudponds die dicht, of zelfs naast elkaar liggen, kunnen er grote verschillen in deze factoren voorkomen. Wanneer deze condities niet ‘goed’ zijn, groeien de vissen niet. Als er bijvoorbeeld geen inkomend smeltwater de mudpond in stroomt, zullen de watercondities achteruit gaan. Wanneer de vijver te diep of te ondiep is, zal de temperatuur ook veel invloed hebben op de groei. De grootste tosai zwommen dit jaar in diepe mudponds, waar de temperatuur van het water rond de 25 graden lag. De ondiepere tosaivijvers behaalden deze zomer soms temperaturen tot 40 graden! De optimale groeitemperatuur ligt tussen de 22 en 28 graden bij Koi, dus dat kan het verschil in grootte van het jongbroed aantonen.

Volgende week zal het resterende deelvan dit interview worden gepubliceerd.

Stay tuned!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

7 reacties

 1. Hallo allen,

  Graag gedaan en hopelijk hebben jullie iets aan de antwoorden van Shigeru-san!

  Groetjes,

  Bram

 2. Hallo Bram,

  Alweer erg interessant. Dat je hiervoor tijd hebt gehad om uit te werken… naast je studie,… SUPER. Bedankt voor de informatie.
  Groetjes,

  Ingo

 3. Pingback: Deel 3b van het interview met Shigeru Mano van Dainichi | KoiQuest

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App