Padiastrum Tetras foto: Jan Wientjes

Ken je dat gevoel? Je bent maanden aan het zwoegen geweest om je nieuwe vijver te bouwen en dan is het de dag dat de vijver gevuld kan worden eindelijk daar. Het helderste kraanwater doet stromend en klaterend zijn intrede. Testvisjes om het systeem op gang te helpen en het echte genieten kan beginnen van deze transparante waterpartij. Maar dit ogenblik duurt niet lang want al na 24 uur gebeurd er iets met het water; dan melden de eerste nieuwe bewoners zich al aan! Nu nog niet zichtbaar maar ze zijn er al wel. Enkele weken later kun je al duidelijk zien dat het water groen word en dan? Wat nu? Want ik had eerst zo mooi helder water waar de koi zo mooi in uitkwamen. We krijgen gewoon groen water van het fenomeen plankton maar wat moet je er mee? ons water word groen en kunnen immers de koi wat minder goed zien…

 

Plankton dus, maar wat is nu eigenlijk plankton? Voordat ik jullie uitleg wat plankton is wil ik dat je je er vooral van bewust bent dat het er zoveel zijn. Er zijn 55000 soorten plankton over de gehele wereld en nog gemiddeld 4000 nog niet geidentificeerde soorten. Deze enorme diversiteit heeft te maken met de verschillende omstandigheden waaronder ze kunnen leven en daarmee kan de aanwezigheid of juist de afwezigheid van plankton erg veel verklappen over de kwaliteit van het water in je vijver.

‘In het kader je bent wat je eet wordt het dus nu ook erg interessant wat deze diverse algen onze Koi dan te bieden hebben als diner!’


Ten eerste moeten de plankton in twee soorten verdeelt worden het fytoplankton [ Fyto = Plant ] en het Zooplankton [ Zoo = Dierlijk ] en dan is het fyto het voer voor het zooplankton en kleine vissen. Zoals de titel van dit artikel luidt gaan we er hierop in wat fytoplankton nu eigenlijk is.

Plankton komt met velen foto: kennislink.nl

De naam stelt al dat we te maken hebben met plantplankton. Fytoplankton (algen) bestaat uit vrij in het water zwevend, microscopisch klein, plantaardig materiaal. Met behulp van fotosynthese is het fytoplankton in staat om kooldioxide om te zetten in organisch materiaal (biomassa). Daarmee vormt het de basis van de voedselketen in zoet water en in de zee. Fytoplankton is een belangrijke voedselbron voor allerlei dieren zoals zooplankton en filtrerende bodemdieren. Deze organismen vormen weer een belangrijke voedingsbron voor onze Koi. In het kader je bent wat je eet wordt het dus nu ook erg interessant wat deze diverse algen onze Koi dan te bieden hebben als diner!

Met behulp van diezelfde fotosynthese is fytoplankton in staat om zuurstof te produceren. Het is dan ook een feit dat fytoplankton de nummer eenn zuurstofproducent van onze globe is! Geen enkel ander organisme is in meerdere mate verantwoordelijk voor onze zuurstof dan fytoplankton dat met 72 procent het leven op aarde mogelijk maakt.

‘Koi poepen en plassen het water groen’

Voedingsstoffen, of nutrienten genoemd, voor fytoplankton zijn vooral fosfaat (fosfor), nitraat (stikstof) en silicaat (kiezelzuur). Door met name de werking van de stikstofkringloop bij onze Koi, komen onder andere de overtollige voedingsstoffen fosfor en stikstof in het water terecht. Je zou dus kunnen zeggen dat de Koi het water groen poepen en plassen. Fytoplankton is hiermee een belangrijke graadmeter om het effect van verhoogde of verlaagde concentraties voedingsstoffen in het water in kaart te brengen. Tot op heden wordt dit nog niet toegepast op vijvers. Of een bepaalde alg kan leven in een vijver is afhankelijk van vele factoren. De belangrijkste zijn:

  • temperatuur blauwal
  • fosfaat en nitraat
  • zuurstof
  • koolstofdioxide
  • stroming van het water
  • zuurgraad

De belangrijkste typen fytoplankton zijn:

  • De flagellaten, die dankzij de aanwezigheid van een tot vier flagellen (staarten) zich in het water kunnen voortbewegen.
  • De diatomeeën, die onder meer silicaat nodig hebben. Veel soorten diatomeeën komen in kolonievorm voor.

 

Er zijn dus erg veel algen, maar lang niet allemaal komen ze voor in onze vijvers. In de komende artikelen wil ik steeds een enkele alg behandelen waarbij we ons telkens een aantal dingen zullen afvragen als; wat zegt deze alg over mijn water? Of; Wat doet het als voedingsbron voor mijn Koi? Aanvullende vragen zijn natuurlijk ook altijd welkom.

Over Bram Rohaan

Bram's passie voor de Nishikigoi leidde hem naar de bron en sindsdien heeft hij meer dan een jaar lang alle ins & outs van het Koi kweken ervaren bij de meesters Marudo en Dainichi. Daarnaast werd Aquacultuur in Wageningen gestudeerd en op dit moment is hij werkzaam als assistent manager bij 's werelds eerste land-based zalmkwekerij Langsand Laks te Denemarken.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App