Zelfs beluchting is tijdens deze zomer niet voldoende...

De zomer van 2010 was voor Niigata de warmste zomer in 30 jaar tijd. Dit klinkt natuurlijk goed, dat is het in sommige gevallen ook, maar niet altijd. Het warme water is voor het jongbroed ideaal om te groeien, die tosai blijven toch wel eten bij deze hoge temperaturen, die deze zomer soms zijn opgelopen tot wel 40°C! Het nadeel van deze langdurige hittegolf, met bijbehorende hoge watertemperaturen, is echter dat deze niet ideaal zijn voor grotere Koi. Het te warme water zorgt ervoor dat de oudere Koi (voornamelijk sansai en ouder) erg sloom worden en weinig voer tot zich nemen. Dit betekent dat de groei van deze vissen ook stagneert tijdens deze periode. Deze groei halen ze echter wel weer in, wanneer de temperatuur in het najaar tot de ideale 24°C  daalt. Nog een nadeel is dat er bij een hogere watertemperatuur ook meer verdamping van het water plaatsvind, én dat zorgt ervoor dat sommige vijvers écht in de problemen komen.

Niet alle mudponds beschikken namelijk over een instroom van berg-, grond- of leidingwater. Sommige mudponds zijn afhankelijk van regenval om het waterpeil op gelijke hoogte te houden. Tijdens de hittegolf deze zomer is er ook bijna geen regen gevallen. U raadt het waarschijnlijk al… Juist, bij sommige vijvers zakt het waterniveau tot wel enkele meters onder hun gebruikelijke niveau!
Zo was er bij Dainichi een vijver met daarin 70 jumbo Koi (met een lengte van 70-105 cm), waarbij het waterniveau tot 70% was verdampt! De verdamping van het water en waarschijnlijk ook door enkele lekken in de mudpond, had er voor gezorgd dat er nog maar anderhalve meter water stond op de diepste plekken van de mudpond. Ondanks dat het de laatste twee dagen wat had geregend, zakte het niveau nog steeds. Tijd voor drastische maatregelen dus…
Zie onderstaande video voor wat er die dag gebeurde:
�
Tijdens bovenstaande video zijn we met een karavaan aan auto’s en vrachtwagens richting de vijver aan het rijden. Opgestaan rond een uur of 3.00 in de ochtend om aan een twee uur durende rit te beginnen. De reden dat we zo vroeg vertrokken, had voornamelijk met de temperatuur te maken. In de ochtend is het een stuk koeler, wat voor het vervoer van de Koi natuurlijk beter is. Zo ‘lijden’ ze niet zoveel, doordat het zuurstofniveau in de transporttanks dan hoger blijft.
De volgende video is genomen, nadat de Koi (op twee na) zijn genet. De vijver is drie keer afgevist, waarbij in totaal 49 Koi zijn gevangen.
Niet veel later ging ik samen met Sakamaki-san (welke trouwens een zoon van een kweker uit Yamakoshi is en voor vijf jaar bij Dainichi gaat studeren) een deel van deze Koi uitzetten in een andere mudpond. De andere helft van de vissen werd in een andere vijver uitgezet, waarbij we beiden later ook nog mee konden helpen. De anderen moesten namelijk wachten totdat de mudpond leeg zou zijn, om er zeker van te zijn dat de twee niet gevangen vissen ook echt niet meer in de vijver zouden zwemmen. Ondertussen kon ik dus volop genieten bij het uitzetten van deze fantastische Koi. Ik ben heel erg benieuwd hoe het nu met deze Koi gaat en of ze bij de ‘echte’ ikeage nog zijn verbeterd.
Heel misschien wordt dit nog vervolgd…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App