Shigeru Mano tijdens zijn verhaal over de Dainichi Koi

Vorige week werd het eerste deel van het interview tussen KoiQuest en Shigeru Mano van de Dainichi Koi Farm al op de website gepubliceerd, zie Deel 1 van het interview met Shigeru Mano van Dainichi, nu is het tijd voor het tweede deel. Waarbij er in het eerste deel voornamelijk werd ingegaan op de historie en aantallen van de kwekerij, zal de focus in het tweede deel van het interview vooral liggen op de kweek(doellen) van Dainichi.

Klik op onderstaande video voor het tweede deel van het interview met Shigeru Mano van de Dainichi Koi Farm.

In het tweede deel van het interview zijn vragen van Gerrit de Wolf, Theo Lamein en Gwenn beantwoord. Gerrit vroeg zich af of Dainichi nog andere varieteiten naast de Go-Sanke wil gaan kweken in de toekomst. Op dit moment wil Dainichi zich volledig focussen op de Kohaku, Sanke en Showa. Misschien dat er in de toekomst alsnog aandacht wordt besteedt aan andere varieteiten, maar op dit moment duidelijk niet. Er zijn immers al genoeg andere kwekers in het Niigata-gebied die zich focussen op andere varieteiten. Het citaat van Shigeru-san zegt eigenlijk al genoeg: “We want to make real good Kohaku, real good Sanke and real good Showa“. Dainichi wil hun Go-Sanke zoveel mogelijk verbeteren en dat kost tijd. Zoveel tijd dat er geen tijd is om energie te steken in andere nieuwe variëteit.

“We want to make real good Kohaku, real good Sanke and real good Showa

Theo Lamei kwam vervolgens met de vraag of Shigeru-san zijn Yumegoi, oftewel droomvis, wilde schetsen. Het antwoord op deze vraag geeft een goed beeld van de (kweek)visie van de Dainichi Koi Farm. Shigeru-san heeft namelijk niet een tekening of een schets van zijn droomvis in zijn hoofd, zoals een Maruten Sandan of een vierstaps-patroon. Hetgene wat hij wil, is een vis kweken waarvan men denkt: “Wowww, beautiful!”. Niet een standaard patroon zoals eerder beschreven, maar meer een ‘natuurlijk’ patroon. Daarnaast zijn de schubben ook erg belangrijk, waarbij de kleuren heel erg diep in de huid moeten liggen met daarop een hele goede glans. Hij heeft op dit moment nog geen idee hoe een dergelijk patroon er daadwerkelijk uit zal moeten zien. Natuurlijk is het patroon enorm belangrijk, maar (letterlijk vertaald): “Hoe voelen wij kunst?”. Koi zijn namelijk net als kunst. Het is niet mogelijk om een schilderij van te voren volledig in je hoofd te hebben en dit op papier te schetsen. Een Dainichi Koi moet net als kunst zijn, waarbij het patroon niet aan de standaard hoeft te voldoen. De Koi moet zo overkomen, dat deze voor altijd in de gedachte van de hobbyist blijft hangen en nooit zal vergeten.

Gwenn wilde graag wat meer weten over de Showabloedlijn en wat Dainichi hier nog aan wil verbeteren in de toekomst. Je zult het in eerste instantie waarschijnlijk niet geloven, maar dit was het antwoord van Shigeru-san: “Natuurlijk willen we de lichaamsbouw verbeteren, daarnaast de kwaliteit van het Beni, de kwaliteit van het Sumi, eigenlijk de gehele huidkwaliteit”. Later werd trouwens ook nog het patroon als verbeterpunt genoemd. Als Mano-san echter verder gaat met zijn antwoord, is het al veel beter te begrijpen: “We weten niet wat perfect is en moeten daarom proberen om zoveel mogelijk te verbeteren aan de Koi”. “Als we nu denken dat de kwaliteit van onze Koi op dit moment goed genoeg is, zullen we uiteindelijk achteruit gaan in kwaliteit”.

Een heel duidelijke visie, welke heel erg begrijpelijk is. Ik ben heel erg benieuwd wat er nog te verbeteren valt aan de huidkwaliteit en lichaamsbouw van de (Dainichi) Koi. Zoals ik het interview hier nu als tekst heb beschreven, komt het intense gevoel wat Shigeru-san in woord en beeld brengt tijdens de video naar mijn mening stukken minder krachtig over. De passie die hij toont als hij over Dainichi Koi praat, zegt heel veel over de drang naar het hoogsthaalbare. Shigeru-san, bedankt voor het delen van je passie over Koi.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

4 reacties

 1. Erg leuk om te lezen en te zien. De vergelijking met Art vind ik zeer passend, elke koi is een kunstwerk op zich… en kunst houd nooit op.

  Ik ben benieuwd wat er nog alles op jullie site komt, ga zo door !!!

 2. Hé, even tijd om een interview te bekijken.
  Weer leuk om te zien hoe Shigeru het allemaal uitlegt en verwoordt.
  Ik hoop dat je nog heel wat achter de hand hebt want vindt dit zeer leuk om te volgen.

  Groeten Bram,Richard.

 3. Pingback: Deel 3 van het interview met Shigeru Mano van Dainichi | KoiQuest

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App