Sekiguchi Tosai Showa

Vorige week vertelden we al van de 140.000 door Sekiguchi in de mudpounds uit gezette tosai. Deze zijn ook al lang weer voor diverse selectierondes geoogst en inmiddels weer wat gegroeid. De eerste selectieronde, de eerste selectie na de kurosen welteverstaan, was wel een aparte volgens de kwekers. Niet vanwege de patronen, de groei of de kleuren vielen de jonge Koi zo op tijdens deze selectie. Nee, het was het gedrag van de eerstejaars Showa die zo opmerkelijk was. Masayuki, die samen met zijn broer de Sekiguchi Koi farm runt, doet zijn verhaal.

Tijdens de 1e senbetsu bleken de jonge Koi actiever dan andere jaren en Masayuki keek hier dan ook erg van op. “Ik weet niet waarom ze zo springerig zijn. Binnen 15 seconden waarin ik een aantal foto’s nam van de Koi wisten een paar kleine Koi in de filters te springen die zich onder de vlonders bevinden. Ik hoop niet dat dat toekomstige champions zijn geweest…”

Eentje probeert het, terwijl zijn broertjes en zusje toekijken

Het is onduidelijk of dit actieve gedrag te maken heeft met de mudpound, het water of dat het toch genealogisch bepaald is. Vaak is het wel zo dat Koi, die op deze leeftijd van ongeveer zes weken zo actief zijn, ook meer eten, maar het is nog te vroeg om te zeggen dat dit ook terug te zien is in de groei. De tijd zal dit leren. Het is wel een acrobatisch geheel om te zien, maar ook zeker wel beangstigend zo verteld Masayuki. je wilt niet op deze manier een hele goede Showa kwijt raken die wellicht zou zijn uitgegroeid tot topvis. Er is altijd wel uitval, maar domme fouten moet je natuurlijk voorkomen. Toch wist de kweker een aantal plaatjes te schieten voor KoiQuest voordat hij over ging op rescue-mode;

A few good Showa

Tosai Showa van ouderdier Benizakura

Normalerwijs blijft er na de vele senbetsu van Sekiguchi tussen de 10.000 en 20.000 exemplaren over om te oogsten tijdens de Ikeage in het najaar. Deze reiken normalerwijs dan allemaal voorbij de 20 centimeter aan de lat. Er was eentje van deze Showa die Sekiguchi had gekiekt en met ons wilde delen. Binnenkort op KoiQuest…

masayuki gebezigd met de senbetsu

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App