De nieuwste uitgave van de Nishikigoi Monthly, een van de bekendere koimagazines uit Japan, heeft nu wel een heel bijzondere voorpagina. De yondan (vierstaps) Kohaku op de cover zal je misschien vaker hebben gezien… Niet zozeer live, maar wel middels foto en/of videomateriaal. Juist, deze klasbak is eigendom van Danny’s Koi Café en is nu al een bekende in Japan…

Nogami Kohaku, eigendom van Danny's Koi Café

Op aanraden van Ryuki Narita (van de Narita Koi Farms, een zeer gewaardeerde koidealer uit/in Japan) gingen Danny en Mie van Danny’s Koi Cafe in april 2009 op bezoek bij de Nogami Koi Farm. Er zwom daar namelijk een vis welke Ryuki-san  kort voor dit bezoek had aangeschaft en waar hij hoge verwachtingen van had. Deze Koi wilde hij graag voorstellen, daar deze misschien interessant zou zijn voor de collectie van Danny en Mie. Na lang nadenken en onderhandelen was het een feit: De yondan Kohaku werd aangeschaft. Met een lengte van 82 cm en een leeftijd van nog geen zeven jaar al een vis van formaat, maar de ontwikkeling die deze Koi het afgelopen jaar heeft meegemaakt, had niemand voor mogelijk gehouden…

Na de aankoop in april 2009 werd de Kohaku naar de Narita Koi Farms gehaald om verder te ontwikkelen in de welbekende ZEN-vijver (http://www.dannyskoicafe.com/zenkoipondsystem.html). In januari 2010 was deze dame alweer 89 cm, een groei van 7 cm in acht maanden tijd! Voor een jumbo-koi is dit vrij ongekend. Daarnaast was de ontwikkeling van de rest van de vis ook ongekend en dat was voor Ryuki-san ook de reden om haar mee te nemen naar de All Japan Show, welke eind januari werd gehouden. Een prijs werd gelijk in de wacht gesleept en wel de tweede prijs in 90 Bu (Kohaku van 85-90 cm). Vele klanten van Narita hadden nooit verwacht dat deze Nogami Kohaku het in zich zou hebben om nog tot zo’n ontwikkeling in staat te zijn en haakten om deze reden af van aankoop. Danny en Mie zagen het potentieel wel en hun keuze tot aankoop had zich toen al eigenlijk terugbetaald, met deze geweldige ontwikkeling.

Met de tweede prijs in het achterhoofd wilden zij de Kohaku naar Brugge verschepen om de shows in Europa te veroveren. Daar stak Nogami-san echter persoonlijk een stokje voor. Hij vroeg of de Koi nog een jaar de kans mocht krijgen om door te onotwikkelen in de Japanse wateren. Tegen de zin in van Danny en Mie bleef de vierstapper nog een jaar langer in Japan. Het resultaat mag er zijn, ze is nu namelijk 92 cm met een leeftijd van net acht jaar! Daarnaast is het shiroji (de witte huid) ook nog eens stukken verbeterd. Nu wordt ze voorbereid voor de All Japan Show van 2011. Deze show vindt wederom in januari plaats, dit betekend dat er nog vijf maanden de tijd is om haar voor te bereiden. Men hoopt dat de Kohaku dan een lengte van 95 cm heeft behaald.

Onderstaande afbeelding toont een bladzijde van dezelfde uitgave van Nishikigoi Monthly, waarin bovenstaand verhaal is beschreven.

Danny's Koi Café, ook wel bekend als Koi San Europe in Japan

Zou het nu dan echt gaan gebeuren in 2011? De hoogste waardering op de hoogst aangeschreven koishow ter wereld: Naar Brugge?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

4 reacties

 1. patrick makkes on

  gewedig de kohaku wat een body super deze koi gaat nog heel wat shows winnen let maar op

 2. das een knijter van een vis
  die gaat zeker hoge ogen gooien op koishows in europa
  en mischen ook wel in japan
  klasse dat je zoon vis kunt kopen en in wilt zetten op shows
  mvg Gerrit

 3. Ze heeft zich al bewezen dit voorjaar, met een ‘derde prijs’ op de All Japan Show. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe ze het dit najaar gaat doen op één van de hobbyistenshows!

  Jullie zullen het hier vanzelf lezen wanneer het zover is!

 4. Pingback: Danny’s Koi Café wint Rinyukai Show! | KoiQuest

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App