Pearl Ginrin Kweekset

KoiQuest had al eerder de primeur dat de  Sekiguchi Koi Farm nu ook ook Sanke en Kohaku kweekt en daarmee zijn de gebroeders ook dit jaar weer voort gegaan.  De showa blijft echter veruit de belangrijkste kweek op de Sekiguchi Koi Farm. Ze gebruikten dit seizoen dan ook vier sets oyagoi (ouderdieren) voor de showa. Voor de Kohaku werd één ouderpaar samengesteld alsook voor een doitsu showa kweek. Voor de productie van hun felbegeerde pearl ginrin kohaku en sanke gebruikten de kwekers, die skiën als hobby hebben, drie sets ouderdieren. Hieronder een prachtige fotoreportage.

Het aantal eitjes was niet wonderbaarlijk veel zo verteld Takamitsu. Door kunstmatige bevruchting echter, is hiervan wel nagenoeg 90 procent van bevrucht en uitgekomen, zo stelt de kweker. De fry die je hier ziet is van Benizakura, een imposante vrouwelijke oyagoi in de Sekiguchi kweeklijn. Deze Koi meet 85 cm en is al meer dan 10 jaar oud. Dit doet echter niet af aan haar kwaliteit. Het prachtige dier oogt nog altijd zeer jong een vooral de luster blijft erg goed aanwezig ook. Het mannetje dat hiertegen werd gezet is afkomstig van Dainichi.

'Benizakura' met Dainichi Male.. wat komt hieruit?

Bij kunstmatige bevruchting worden eitjes en hom afgestreken nadat de Koi verdoofd is

eitjes, niet morsen aub (klik op de foto voor een vergroting)

Beslist een secuur werkje hoor, de kunstmatige bevruchting. Allereerst moet je heel erg lang wachten vooraleer de Koi zelf aangeven dat ze er klaar voor zijn af te zetten. De Koi wordt erg voorzichtig behandeld en verdoofd. Dan wordt de Koi in handdoeken gewikkeld om beschadigingen te voorkomen en meer grip te hebben. De buik is nog zichtbaar. Deze wordt dan rond de geslachtsopening overgoten met een ringer-oplossing. In de tussentijd wordt er een kom, welke aan de binnenkant was ingesmeerd met vaseline klaargezet. De vaseline zorgt ervoor dat het kuit niet gaat plakken aan de kom. Het kuit komt vaak wel vrijwillig en wordt er dan verder uitgedrukt. Het hom van het mannetje wordt afgenomen met een spuit.

‘In totaal heeft Sekiguchi dus 140.000 Tosai uitgezet in de mudpounds’


Dit leverde na het kurosen een percentage van rond de 50 procent kuro fry op; zo’n 250.000 stuks. Hiervan is na de eerste selectie, die nog plaats had voordat zij uitgezet werden in de mudpound en waarover de gebroeders Sekiguchi zeer tevreden waren, 70.000 fry overgebleven dat de mudpound in is gegaan.  Voor de niet Showa, zoals Kohaku, Pearl Ginrin Sanke en Kohaku lag het totaal aantal fry op 200.000. Hiervan is 80.000 de mudpounds in gegaan en in totaal heeft Sekiguchi dus 140.000 tosai uit gezet in de mudpounds.

Waiting for the eggs to hatch

Na uitkomen wordt het net gelift en de jonggeborenen voor het eerst geoogst.

Alhoewel zeer respectabel, zijn het niet de aantallen die Dainichi kweekt, maar desalniettemin weet ik zeker dat Takamitsu en zijn broer weer in staat zullen zijn om hun unieke showa tentoon te spreiden aan de wereld, zodat men het geliefde ommetje voor Sekiguchi ook dit jaar weer met plezier zal maken.  We keep you updated on KoiQuest…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Sinds ik voor de eerste keer een Showa van Sekiguchi zag ben ik een fan. Laat maar komen dus ! 😀 (zowel de koi als de reportages ;))

  2. Ik ben ook zeer benieuwd wat de kruising met de Dainichi mannetjes gaat opleveren. De huidkwaliteit is top bij Sekiguchi, maar de lichaamsbouw laat het nogal vaak afweten. Met de bouw van Dainichi Showa en de huidkwaliteit van Sekiguchi Showa zie ik het wel zitten!

    Kom maar op met die tosai in het voorjaar!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App