Jan Wientjes

Zijn eerste vijver kreeg Jan Wientjes, plankton professional, 23 jaar geleden. Dit is het verhaal van de nieuwste redacteur van KoiQuest; Het was een voorgevormde vijver van 2800 liter. Dat is al heel wat voor in het centrum van Amsterdam, in de Jordaan. Aanvankelijk hield ik gewoon wat goudvissen, een paar voorns en ook windes heb ik er voor drie jaren probleemloos in kunnen houden. Totdat je op een gegeven moment in een tuincentrum loopt, de Koi ziet en er gewoon tien van 10cm mee neemt. Moet kunnen toch? Volgens de verkoper moest het allemaal geen probleem zijn.

Thuis aangekomen en de vissen over gezet en even laten wennen, hardstikke mooi, dat heet, tot na een paar dagen de eerste koi dood ging. Het duurde twee weken en toen hadden alle Koi het loodje gelegd. Natuurlijk ben ik verhaal gaan halen in het tuincentrum, maar die zeiden botweg dat ik het water maar beter moest filteren.

Nou gelijk maar een filtertje meegenomen dan en natuurlijk weer nieuwe Koi… weer 10 stuks. Thuis aan gekomen filter aangesloten en de vissen in de vijver. Na een paar dagen vond ik alweer een dode Koi. Ik maar weer verhaal halen want aan het filteren kon het toch niet meer liggen?! Vraagt de verkooper mij of ze ook schuren. Een vraag waarop ik bevestigend knikte. ” Je moet er 3 kilo zout per 1000 liter water in doen”, verkondigde de man resoluut. Hij zal het wel weten, dacht ik bij mezelf. Ik moest dit drie weken zo laten en daarna een gedeelte water verversen. Al wat was, er waren gewoon al weer 7 van de 10 die de dood hadden gevonden.

‘De overige 3 koi leven nu nog en zijn al bijna 23 jaar oud’

Nou dan maar eens wat boeken lezen. Beginnen ze over amoniac, nitriet, nitraat, Ph, gh, kh en bacteriën. Al die termen waar ik nog nooit van gehoord had. Hierop heb ik een testsetje gehaald en vanaf toen, ging het stapje voor stapje steeds beter. Dat motiveert. In de 14 jaren die daarop volgden kreeg ik wel eens te maken met een parasiet of iets dergelijks en telkens verdiepte ik mij weer in de boosdoener om deze te kunnen bestrijden. De overige 3 koi leven nu nog en zijn al bijna 23 jaar oud maar hebben de nodige ontberingen steeds overleefd.

Ze zijn echt mooier dan je zou denken

Mijn eerste microscoop kocht ik voor nog geen Euro 50,- Dat leek me meer dan genoeg. Tot je er eigenlijk achterkomt dat het best wel interessant is, maar eigenlijk zag je maar weinig en ben ik weer een en ander uit gaan zoeken. Ik was gefascineerd geraakt door de schoonheid van dat allerkleinste en wilde weten hoe het allerkleinste er nu uit zag. Op een lab konden ze toch ook alles door een scoop zien? Nu kom ik voor mijn werk zeer regelmatig in ziekenhuizen en brutaal als ik ben als Jordanees, ben ik langs een lab gegaan en ben ik gewoon eens gaan vragen. Nee heb je, ja kun je krijgen. De ‘labratten’  bleken ook gewoon mensen en waren blij als ze eens een leek wat van hun werk konden vertellen.

De dingen die wij willen zien zijn gewoon transparant en als je die wilt zien moet je een microscoop hebben die wat meer mogelijkheden heeft. Met andere belichting en vooral een goede condensor en met een goede filterhouder. Dus maar weer eens flink in de buidel getast en een Euromex ‘scoop’ gekocht. Mensen wat er dan voor een wereld voor je open gaat dat wil je niet, of eigenlijk juist wel, weten! Nu had ik donkerveldbelichtig; je ziet alles in kleur; parasieten? Je hoeft niet te zoeken, ze geven zowaar licht zo lijkt het!

Kijken wordt Zien

Maar ja dan kom je met de vraag wat kan ik hier nog meer mee toen maar eens een monster van de zij wand genomen. Wat je dan voor een leven tegenkomt, daar schrok ik in eerste instantie wel een beetje van. En als je alles zo mooi in beeld hebt dan ga je uitzoeken wat het is dat je ziet; boeken raadplegen en internet afstruinen, blijkt het gewoon plankton te zijn. De  eerste schakel van de voedselketen op aarde komt in elk water en ook in aarde, dus eigenlijk overal voor en voornamelijk ook in onze vijvers. Vanaf dat moment ben ik sloten en beken doorwaad  om maar zoveel mogelijk plankton te zoeken om ze des avonds weer achter de scoop  te bestuderen en uitzoeken waarom deze hier leeft en dit werd steeds boeiender. Zulke mooie organismes zou en moest ik dus ook vast leggen en zo ontstond de hobby om plankton te fotograferen.

Om deze foto’s te kunnen maken heb je speciale apparatuur nodig zoals je bij een camera speciale objectieven benodigd bent. Dit is voor de microscopie eigenlijk net zo. Je koopt een goede microscoop en vervolgens kun je dit uitbreiden met diverse belichtingen e.d. Binnenkort zal jullie voorstellen aan een eerste alg.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties

  1. Tiebo Jacobs on

    Hallo Jan,

    Er zitten veel herkenningspunten in je verhaal, erg treffend. Ik ben ook erg benieuwd naar je artikelen, zoiets is echt uniek. Veel succes en plezier eraan iig. Ik hoop dat mensen er een beetje van op kunen steken.