Waar ik me vreselijk aan erger, is de alsmaar toenemende berichtgeving over Koi die van de rechtmatige eigenaar worden ontvreemd. Dat moet je trouwens eens aan een Japanse kweker proberen uit te leggen. Die gasten hebben geen idee wat stelen is. Waarschijnlijk is er niet eens een Japans woord voor. Waarom is het in de westerse wereld dan zo moeilijk om met je jatten van andermans spullen af te blijven? Is het omdat de hype over die extreem dure vissen wordt aangewakkerd door de media? De mythe dat koi alleen gehouden kunnen worden door Quote-500 genoteerden? Als er ook maar iets over koi op televisie getoond wordt, gaat het elf van de tien keer over de prijs. De vissen als zodanig zijn voor de gemiddelde journalist totaal niet interessant. Het prijskaartje, dáár draait het om. Het enige doel is om de argeloze kijker zich te laten verkneukelen over de rug van “die lijpen”, die bereid zijn om astronomische bedragen neer te tellen voor een “lullig” visje. Nu is dit natuurlijk geen vrijbrief voor een gauwdief die denkt snel euro’s te kunnen scoren ten koste van een hardwerkende handelaar of gedreven hobbyist. Veel potentiële proletarische proleten worden er echter wel door op een idee gebracht. Meestal heeft de jatmoos geen enkel benul van deze levende have en is de gestolen koi, door onzorgvuldig handelen, gedoemd te sterven. De eigenaar ongelukkig en de gapper geen cent rijker. Vervelend bijverschijnsel is dat bijna niemand meer een medehobbyist mee durft te nemen naar zijn zwaar beveiligde koiparadijs. Iedere goedbedoelde en geïnteresseerde koihouder wordt met argusogen aangekeken door zijn collegae. Bijna niemand stelt zijn tuin nog beschikbaar voor regionale Koitrips, uit angst voor die éne rotte appel. Soms laat ik me verleiden te denken dat de betrapte penoze zwaar gestraft moet worden. Stenigen, kielhalen, handen afhakken, kaalscheren en tentoonstellen zijn dingen die dan in me opkomen. Gelukkig zijn we zo beschaafd dat dit soort barbaarse praktijken al lang tot het verleden behoren. Drong dié beschaving nu ook maar eens door tot deze respectloze asocialen.

Joop “GinRin” van Tol

 

Joop 'Ginrin' van Tol

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie