Sekiguchi tosai Showa

Ook op de Sekiguchi Koi farm wordt dit jaar weer volop Koi geproduceerd. De gebroeders Takamitsu en Masayuki die bekend staan om hun unieke showa en de zeldzame pearl ginrin schroomden niet om hun bezigheden te delen met KoiQuest, met wie zij een vriendschappelijke band hebben opgebouwd sinds het bezoek aan de Nationale Koi en Vijverdagen 2009, waar Tiebo en Bram Takamitsu-san interviewden. Naar aanleiding van de email van Takamitsu-san ging Hiroshi Toyama voor KoiQuest ter plaatse …

 

Die maken graag dat ommetje om de unieke showa van Sekiguchi te komen aanschouwen’

Vanwege de hevige sneeuwval dit jaar waar de gebroeders mee te kampen hebben gehad en waar KoiQuest al eerder verslag van deed in Sekiguchi in de sneeuw, zijn de voorberedingen van de mudpounds en het kweken zelf dit jaar met twee weken vertraagd. In April was het nog steeds redelijk koel. De kwekers maakten zich dan ook zorgen over de zomer van dit jaar, maar die is nu al de meest warme zomer in dertig jaar gebleken dus dat was weer een meevaller. Toch was moeder natuur een beetje van slag dit jaar. Ondanks de enorme wamte viel er tot op heden maar 1/3 van de neerslag die er normaliter in de Yamakoshi regio zou zijn gevallen. Dit laat zich vertalen in weinig aanvoer van vers water en lage waterstanden in de mudpounds.

Gelukkig is de locatie waar Sekiguchi gesitueerd zit wel voorzien van de nodige natuurlijke irrigatie, maar dat doet er niets aan af dat het nog steeds erg warm is deze zomer. Hierdoor was het voor de gebroeders niet mogelijk om hun fry te cullen bij de mudpounds en moesten ze al het fry verzamelen en meenemen naar binnen om in een betonnen huis de senbetsu te kunnen doen. Sekiguchi is ongeveer 60 kilometer verwijderd van Ojiya-city, maar ze hoeven niet bang zijn dat dealers of hobbyisten niet langskomen. Die maken graag dat ommetje om de unieke showa van Sekiguchi te komen aanschouwen en ook de oogverblindende Pearl Ginrin is natuurlijk een regelrechte publiekstrekker.

Binnenkort meer over het aantal en soort kweken dat Sekiguchi zette dit jaar en ook werpen we een blik op de nakomelingen van hun favoriete ouderdier, Benizakura.

 

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.