Yamada-san geeft uitleg

Soms ben je zo druk bezig dat sommige dingen je ook compleet ontgaan. Dan sta je er niet bij stil hoe bijzonder sommige dingen eigenlijk zijn. We wisten al dat de Holland koi show de grootste koi show van Europa is, maar volgens mij is er ook geen enkele andere show waar zoveel verschillende nationaliteiten actief aanwezig zijn op een Koi show. De internationalisering is dit jaar gigantisch en toont maar weer eens aan hoe onze hobby verbroedert…

Het begon met het bericht dat National Geographic aanwezig zou zijn. Ze zouden zijn gekomen vanuit Taiwanees perspectief, die een hele grote stand hebben ter promotie van hun exportproducten waaronder de Koi. Ook vorig jaar waren ze aanwezig en inmiddels zijn hun goedlachse gezichten een welkome aanvulling.De jury bestaat dus uit ZNA juryleden afkomstig uit Engeland, Zuid Afrika, België, China en natuurlijk Japan. De Japanners zijn Toyoaki Yamada en Eiichi Nakano. Japanse hobbyisten dus en geen kwekers. Dat komt omdat het een ZNA show is en de reglementen vereisen dat de juryleden geen commercieel belang in de hobby mogen hebben. Aanvankelijk dacht ik…jammer, maar hoe bekrompen is dat eigenlijk zo schoot mij later te binnen. Een respectabele hobbyist zoals Yamada-san is toch even uniek? Oké, de man heeft geen eigen bloedlijn, maar wanneer sprak jij voor het laatst een Japanse hobbyist? precies. KoiQuest zal met Paul Ashton als tolk de Japanse aanwezigen aan de tand voelen over hoe zij de hobby beleven in het verre Oosten en hoe ze tot hun keus van Grand Champion zijn gekomen.

Mike Snaden

Gisteren ontmoetten we ook Mike Snaden, een zeer intrigerende Engelsman met een berg aan kennis. Zijn specialiteit is het herkennen van tategoi. Nu is dat 1 ding, maar Mike beschikt ook over de kennis en vaardigheden om het beste uit deze vissen te halen en won met door hem geselecteerde jonge vissen, meerdere GC titels op het eiland Groot Brittannië. Hij vertelt mij dan ook vol geuren en kleuren over de Yamatoya Kohaku die je al zag in een vorige blog. Mike Snaden is er namelijk oprecht van overtuigd dat deze vis de allerbeste Kohaku is die Yamatoya ooit heeft gekweekt! Vooral het beni, dat naast de bekende zachte uitstraling nu ook nog eens veel dieper is en de aanzienlijke groeipotentie zijn hiervoor troef. Wij raken erg nieuwschierig naar dit visje en zullen hier later nog eens meer over berichten.

Tijdens het benchen van de vissen is het natuurlijk een heel gewoel rondom de vaten. En af en toe zit daar een bekend gezicht tussen. Opeens zien we een bruin kaal hoofd dat gedragen wordt door een wel erg typische gedaante. Het is Marcin, de trouwe werknemer van de Tessa Koi Farm in Polen. Marcin kennen we nog erg goed van de week die we er doorbrachten in 2009. Vorig jaar waren zij voor het eerst aanwezig en succesvol bovendien. Dit jaar dus op de herhaling.

‘Man, man, Man, wat een nationaliteiten, en allemaal 1 doel voor ogen… genieten van Nishikigoi

 

GC Euregio Koi Show 2010

Maar we mogen natuurlijk niet de deelnemers vergeten die ook aanwezig waren op de 1e Euregio  Koi Show in Oldenzaal en er de GC pakten met een Shiro Utsuri. Ook dit jaar is deze zwart witte krachtpatser er weer en wordt geflankeerd door de Tancho Sanke uit dezelfde wedstrijd. Deze Denen dus ook weer van de partij en ze komen niet alleen want de groep Koi Consult heeft ook een afdeling uit Zweden en ook zij zijn vertegenwoordigd dit jaar.

Last but not least is ook weer aanwezig de Engelsman Tony Price die zelfs een heuse eigen award heeft voor de show. Als een soort erelid word de sympathieke vriend van de show ieder jaar met open armen ontvangen. O, ja en vergeet niet al de Duitse standhouders. Man, man, man. Al die nationaliteiten en allemaal 1 doel voor ogen… Genieten van Nishikigoi. Het is echt een dankbaar gegeven dat zoveel mensen uit zoveel uithoeken van Europa en de Wereld bijeenkomen voor die mooi Gekleurde karpers. Nishikigoi verbroedert.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.