“Achterin de hoek pap, daar zwemt een mooie grote”, zo spreekt een jongen gekleed in een voetbalshirt van Ajax zijn vader erop aan dat hij door moet lopen. Dat deze jonge liefhebber het wel bij het goede eind had, daar heeft hij geen flauw benul van, maar hij bedoelde wel dezelfde rood-witte, die later op de dag gekroond werd tot Grand Champion van de Holland Koi Show 2010.

Grand Champion Kohaku 89 cm van Danny's Koi Cafe - foto door Rene Gerritzen

De 89 cm Kohaku van Danny’s Koi Cafe kwam vanuit Brugge en overwon het gehele wedstrijdveld op Arcen met een enkele dozijn sierlijke slagen. Zoveel had zij er nodig om het wedstrijdvat tweemaal rond te zwemmen en ons te overtuigen van d’r pracht.

In het voorbijgaan hadden we gisteren al even gespiekt in het wedstrijdvat van Danny’s Koi Cafe Op dat moment zagen we al een wellust van een sanke, doch deze had, als gevolg van de veranderende omstandigheden bedacht kuit te gaan schieten en we besloten het diertje voor nu even met rust te laten om te herstellen. Op een later moment zijn we er nog wel getuige van wanneer Danny een tweetal prachtige vissen in de show brengt en we namen de camera hiervoor maar eens ter hand. Met een Showa en een Kohaku complementeerde de Belgische dealer de Go-Sanke tot een meest aangenaam vat…

Met zijn directe concurrent in hetzelfde vat is het natuurlijk gemakkelijk vergelijken. Waar de kohaku zich kwalitatief onderscheid ten opzichte van de sanke is in de eerste plaats de body. Dit is het allerbelangrijkste aspect. Daarnaast is het vooral het hoofdpatroon waarin de kohaku afstand neemt van de driekleur. Daar waar het bij de kohaku netjes tussen de ogen doorloopt, kleurt het rood op het hoofd bij de Sanke tot over de ogen en kleurt ook een oog geheel rood. Het shiroji is nagenoeg gelijkwaardig, maar de kohaku toont hier op de huid duidelijk de aanwezigheid van een subtiel luster. In onze ogen een terechte winnares.

Binnenkort zijn we terug met een interview van de jury en de eigenaar van deze kampioen. En natuurlijk met nog veel meer prachtige Nishikigoi van de Holland Koi Show 2010.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties

  1. Pingback: In Brugues | KoiQuest