Bijna gaat het los

Terwijl drukdoende, trekt Theo Lamein, vrijwilliger inborst op de Holland Koi Show, eens aan zijn handrem om een praatje te maken. Als trouwe volger van KoiQuest spreekt hij zijn waardering uit en komt meteen ook met een aantal handige tips waar we iets mee kunnen. Voordat ik het gesprek met Theo af heb kunnen maken voegt Ruud, de moderator van het NVN forum, zich bij ons en praten we nog wat verder. Ik voel de gezelligheid nu al en we zijn nog niet eens begonnen… 

Wanneer ik dan een ronde maak over het showterrein, valt mijn oog op een nieuw gezicht op deze koi show. Maxim Koi Products. Bijna was ik er voorbij gelopen, maar het was Etienne die mijn aandacht vast wist te houden. Etienne is actief op Belgische fora en we spraken hem reeds eerder op de Nationale Koi- en Vijverdagen, alwaar hij met een aantal zelf gekweekte koi behoorlijk wat prijzen wist binnen te halen. Meer van zijn verhaal lees je binnenkort op KoiQuest.

Maxim Koi Products

Dan wordt ik voorgesteld aan de man achter Maxim Koi Products, Peter Keijzers is zijn naam. Nieuwschierig als ik ben aangelegd, kan ik het natuurlijk niet laten om terloops een aantal kritische vragen te stellen. Een aantal opmerkelijkheden in het gesprek waren dat Peter heel concreet over een aantal zaken kan zijn. Zo stelt hij dat Maxim Koi voer slechts voor 6 procent uit granen gewonnen eiwitten bevat.De rest komt uit kril en vismeel enz. Alleen uit het aquatisch millieu dus. ” Alleen het beste is goed genoeg”, aldus de heer Keijzers.

Verder zijn de gebruikte granen uitsluitend gefermenteerd. Dit is een erg kostbare productievorm, maar draagt bij aan de kwaliteit van het voer die dus op een zeer lage temperatuur wordt vervaardigd waardoor alle werkzame stoffen intact blijven. Verder bevat Maxim geen bindmiddel(!) of coating en adviseert Peter een voerstop voor Koi, een opmerkelijke visie en we spreken af op een later tijdstip deze punten nog eens uit te lichten. ” Het liefst houdt ik helemaal geen verkooppraatje”, zegt Peter. “Ik heb liever dat mensen het zelf gaan testen.” Jos Aben heeft vele testen met het voer gedaan en een sterk punt dat ik hierbij heb gezien is een unieke kleurstimulans die niet het pigment, maar de pigmentcel voedt! Peter voegt wel meteen het woord bij de daad en stelt elke showdag een zak voer ter beschikking voor de prijsvraag van KoiQuest.

Drudoende aan het opbouwen

Wanneer ik de dan nog lege showvaten eens inspecterend rondloop en denk aan al de geweldige vissen die hierin zullen verblijven dit weekend, loop ik al dagdromend John en Leo tegen het lijf. Zij zijn dit jaar gestart als Koi Dealer onder de naam Deshima Koi. John de Leur ken ik al langer, samen hebben we heel wat afgeforumed over ons favoriete onderwerp. Deze week is de website van deshimakoi de lucht in gegaan. ( www.deshimakoi.nl ) en nu dus voor het eerst een stand op een beurs. In hun stand hangen zij zojuist een aantal vlaggen op van beloftevolle Koi, want dat is hun visie. Zij willen vooral topkwaliteit Nishikigoi naar Nederland brengen. Een Yamatoya Kohaku die de stand siert trek dan ook wel mijn aandacht. “Naar alle waarschijnlijkheid zal deze Kohaku, die nu 63 cm meet als jonge sansai, de grens van 90 cm gaan passeren. Deeshima Koi is vernoemd naar de allereerste Nederlandse handelsnederzetting nabij Nagasaki in Japan.

Yamatoya Kohaku van Deshima

Nieuwe gezichten dus op de heilige gronden van en dit waren ze echt niet allemaal. Ik zal al een vlag hangen van FD Food en ook Koi Bito heeft een heuse stand dit jaar. Natuurlijk zullen ook alle vertrouwde standhouders aanwezig zijn. Ik kan niet meer wachten. Straks worden alle vissen ingezet voor de wedstrijd, dus ga ik eens lekker speculeren over wie de Grand Champion eventueel zal worden. Natuurlijk delen we alles met je op KoiQuest

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.