Dhr. Toyoaki Yamada

Vandaag was het Judge-Seminar. Een jaarlijks terugkomend fenomeen dat traditiegetrouw vooraf gaat aan de Holland Koi Show. Nu mogen ik en jij eens in de schoenen van de jury staan en bepalen welke Koi er nu wel of niet goed is. Klinkt vrij gemakkelijk of niet? Nou, ga er maar eens aan staan. Of de body, het rood, zwart of wit nu goed of slecht is moet natuurlijk wel onderbouwd worden. Gelukkig werd een en ander goed begeleid door een kundige ZNA jury…

Ruim dertig enthousiastelingen wilden wel even een gokje wagen en ook vooral leren van het geheel. Wanneer de formulieren zijn uitgereikt door Jurgen Nielen, de ledensecretaris van de NVN, begeven de deelnemers zich naar de vaten waar de keuring zich af zal spelen. Mike Harvey, prominent binnen de Zen Nippon Arinkai (ZNA) en van Zuid-Afrikaanse afkomst, opende het evenement met een woord van welkom en legde nog eens uit wat de bedoeling was.

Kohaku voor de Keuring

Aan de slag. In twee groepen werden er om en om zes Showa en zes Kohaku beoordeeld op zes verschillende criteria. De body, het rood, zwart en wit, het patroon en de algehele verschijning. De eerste momenten kun je het best omschrijven als een woelende stilte. Iedereen kijkt driftig doch zwijgzaam naar een zestal Kohaku en probeert er de beste uit te pikken. Een persoonlijke voorkeur echter, blijkt toch echt heel anders dan wanneer je een Koi jureert op hoe hij er nu uit ziet. Voor mij persoonlijk is het de overwinning van een emotionele blokkade.

Paul Ashton van Koi Bito vertolkt het Japanse woord

Dagelijks ben ik bezig met het herkennen van kwaliteit in Koi voor de toekomst, maar nu gaat het op de Koi op dit moment. Ook als is de vis slechts zo’n 30 cm, het gaat er niet om hoe de vis eventueel in de toekomst eruit zal zien, maar puur hoe deze zichzelf op dit moment vertegenwoordigd op de eerder genoemde zes punten. Christine Woolger, een Engelse ZNA judge, vertelt dat zij niet eens denken aan de toekomst. Het wordt me steeds duidelijker dat het jureren een heel andere tak van sport is.

Showa onder de loep

Als je dit eenmaal aan de kant zet dan denk dat men best in staat is om degene met de beste body eruit te pikken. Dit is in het algemeen niet zo heel moeilijk. Wil je echter een goede verdeling kunnen maken van alle zes op een rij, dan zul je ook andere aspecten nauwlettend in de gaten moeten houden, want niet alles is voor het ongetraind oog in één oogopslag te zien. Hoe is de achterbouw? Er is één Kohaku die een lichte inval vertoont achter het hoofd en een showa wiens neus wel heel snel invalt. Dit doet natuurlijk afbreuk aan de vis in de waarde ervan tijdens de jurering.

‘Het is een dankbaar gegeven eens van deze mensen te kunnen leren en ze waren bereid alle vragen te beantwoorden naar het best van hun vermogen’

Welke vis heeft de beni, wat is goed voor de show? Welke kleur het rood heeft is geen sinecure, maar hetgeen wel enorm belangrijk is, is de uniformiteit ervan, zo benadrukt Paul Ashton uit naam van twee Japanse juryleden. Bij de showa is het verder weer erg belangrijk dat het sumi zich op alle delen van het lichaam openbaart. Ook vertelt Louis van Reusel nog iets over het Sumi op de showa, dat wel degelijk kan verschillen in kwaliteit ook al ziet het er in beide gevallen lakzwart uit op het eerste gezicht.

Mike Harvey legt uit

Als iedereen zijn keuzes heeft kunnen notuleren wordt het woord weer centraal genomen en de keuze van de ZNA jury bekend gemaakt. Natuurlijk wordt er uitgelegd waarom zij tot deze keuzes zijn gekomen en ook waarom ze soms tot bepaalde keuzes juist niet zijn gekomen. Het is een dankbaar gegeven eens van deze mensen te kunnen leren en ze waren bereid alle vragen te beantwoorden naar het best van hun vermogen. Christine Woolger noemde dat we het bij de Showa nog beter hadden gedaan dan de trainee judges! Dat is natuurlijk een heel mooi compliment. Met gestreelde ego’s loop ik nog eens langs deze vissen want die ene Kohaku, nummer C, dat was toch wel een hele mooie, al was het volgens de ZNA judges niet de beste. Ach… koppig blijf ik lekker toch wel 😉

Het is beslist geen appels met peren vergelijken

De Koi werden beschikbaar gesteld door Niigata Kroon Koi.Van deze leerzame ervaring kun je in de volgende KOI, het tweemaandelijkse high glossy magazine van de NVN, een compleet verslag vinden. Tot die tijd zijn de vissen het hele show weekend nog te vinden op de HKS, zodat ook jij als bezoeker een een gokje kan wagen voor mooie prijzen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.