zo klein zo mooi

Wat me zo fascineert aan algen is, er rekening mee houdende dat de meeste niet groter zijn dan 20 micron, ze dan zulke mooie vormen en kleuren kunnen hebben; dat is voor de meeste mensen simpelweg niet te bevatten. Dat deze kleine creaturen zo belangrijk zijn voor de zuurstofproductie op onze planeet al helemaal niet. Als er geen plankton zou zijn dan zou er helemaal geen leven op aarde mogelijk zijn! Dit besef wakkerde mijn fascinatie aan en maakte mij nieuwsgierig naar hoe de 55.000 (vijfenvijftigduizend) verschillende algen en diatomen hun functie en eigen rol innemen en in het bijzonder die in onze vijvers. Hoe zien ze er uit, wat is het en wat doet het, dat is mijn verhaal aan jullie als auteur op KoiQuest…

Hallo, ik ben Jan Wientjes en woon samen met mijn vrouw Hennie in Amsterdam. Ik ben 60 jaar en ben liftmonteur van beroep. Ik ben gek op alles wat in het water leeft en in het bijzonder natuurlijk de Koi. Gaandeweg ben ik mij gaan ontplooien en vanuit een hongerige nieuwsgierigheid ben ik uiteindelijk als hobby plankton gaan fotograferen en gaan uitzoeken over het wat en hoe deze organismes in de vijver leven. Waar ze goed of slecht voor en je zult versteld staan van hoe mooi dit plankton eigenlijk kan zijn. Plankton is de initiator van de gehele voedselketen en het fytoplankton verzorgd voor 58% de zuurstofproductie op aarde.

Jan en zijn vrouw Hennie

Werkelijk waar! Er bevind zich een hele wereld onder zo een microscoop. De meest bijzondere algen, zeewieren of diatomen, zooplankton, fytoplankton of er net tussenin, het bestaat allemaal. Het bijzondere is verder dat deze organismen eigenlijk de perfecte vertolkers zijn van het water waarin zij leven en er kan veel worden afgelezen van de aanwezigheid of juist de afwezigheid van deze prachtige creaturen der natuur.

Als auteur op KoiQuest zal ik proberen om jullie telkens een enkele alg of diatoom voor te stellen. Hoewel het een gecompliceerd onderwerp is, probeer ik het altijd op een eenvoudige manier te verwoorden vergezeld door een foto. Ook zal ik samen met KoiQuest verheldering trachten te brengen aan termen als fotosynthese, autotroof, fototroof, hypoxie enzovoort. Dit alles in relatie tot het biotoop in onze vijvers en ook zal ik jullie wat vertellen over de verschillende onderdelen van de microscoop en de omgang hiermee. Binnenkort zal ik jullie eerst vertellen van hoe ik eigenlijk in de hobby van het Koi houden en het fotograferen van algen en diatomen ben gekomen.

De vijver van Jan en Hennie

Het is een onderwerp, waar maar weinig bij stil gestaan wordt en die door de hobbyist vaak wordt gezien als last. Ik hoop dat ik met KoiQuest kan helpen om er voor te zorgen dat algen niet alleen lasten, maar ook juist lusten voor u als hobbyist met zich mee zullen brengen. Algen zijn onlosmakelijk verbonden met het water en dus ook met de Koi die er in leven. Door deze beter te begrijpen en bewust te worden van wat ze zijn, wat ze doen en waarom, zul je uiteindelijk in staat zijn om deze organismen niet tegen je, maar voor je te laten werken om je Koi niet alleen gezonder te houden, maar ook om het beste uit ze te halen!

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

3 reacties

  1. Hallo Jan,

    Ik kijk erg uit naar je artikelen en foto’s. Wat ik tot dusver gezien heb ik echt buitengewoon. Bijzonder hoe mooi zoiets kleins kan zijn.

  2. Pingback: Van Leek tot Labrat | KoiQuest