This is art

Nog even terugkomen op de selectie die ik verrichte aan de nakomelingen van Sakura. Er was namelijk reden om de camera nog even weer aan te zetten vond Shigeru-san. Namelijk om een visje te laten zien waarop we stuitten tijdens de selectie en waar je simpelweg niet om heen kon. Dit willen we graag met jullie delen. Als we dan dit visje aan het bekijken zijn, verschijnt er plots nog een visje met een geweldige uitstraling en patroon. Dit zijn de kersen op de slagroom en hier ontdek ik het kind in de immer zo de bewuste en geconcentreerde Shigeru-san. Er ontstaat een moment van pure bewondering en et ‘wauw’ gevoel doet dan toch wel even zijn intrede en niet alleen bij mij…

‘Look what we have found now’


Big Fish

” Look what we have found now’, zeg ik met een grijns. Als je deze Koi bekijkt zie je meteen een geweldige uitstraling, een groot hoofd en veel glans. Dit is hoe ze het hier graag zien. Pure kwaliteit zoals ze het bedoeld hebben wanneer de kweekkoppels worden samengesteld. Dezelfde teri (glans) als de moeder, Sakura. Wanneer we dan twee showa toevoegen aan het netje van dezelfde kweek dan zie je meteen wat deze vis nog meer zo bijzonder maakt. Het diertje is gewoon reusachtig gezien de leeftijd. Toch zat dit exemplaar in dezelfde vijver en waren de omstandigheden gelijk. het patroon is niet zo denderend vind Shigeru, maar het is de kwaliteit waar het in de eerste plaats om draait voor hen. Wanneer de showa zich dan nog eens vanaf de zij laat aanschouwen ziet Shigeru-san nog iets dat precies in zijn straatje ligt. ‘You see the hi pattern on the cheek?’ Vraagt hij.

Om van te smullen

En inderdaad op de wang, ook wel ‘agi‘ in het Japans, openbaart zich een spectaculair hi patroon die zich nergens mee laat vergelijken. (zie foto helemaal boven) ‘ This is Art’, zegt Shigeru-san hierop.Op dat moment wordt er nog een showa toegevoegd aan het netje die meteen een verbluffende indruk maakt. (onderste showa op foto hierboven) in tegenstelling tot zijn grote broer beschikt dit exemplaar wel degelijk over de nodige hi patronen en ook het sumi lijkt wel zeer goed geplaatst te zijn. Ook dit is pure kwaliteit en naarmate we langer naar deze vis kijken des te enthousiaster wordt Shigeru-san. Na een aantal bewonderende ‘oh’s’ hoor ik het woord ‘ unbelievable’ uit zijn mond en dat is toch wel erg bijzonder wanneer een kweker van deze allure het woord ‘unbelievable’  in de mond neemt.

‘Unbelievable’


Eventjes heb ik een dejavu naar een moment van vorig jaar toen ik en Tiebo in Polen waren en uit de mond van Jos Aben het woordje ‘absurd‘, hoorden klinken als reactie op de herrijzing van een zuivere Tancho Sakura. Dat het ijs nu wel is gebroken tussen mij en de Dainichi staff blijkt wel wanneer Shigeru, zoals ook tijdens mijn vuurdoop, zegt dat ik dit exemplaar wel mee kan nemen. Dit is weer plagend bedoeld want dit laat hij echt niet gaan. Maar wat zou het verdorie speciaal zijn zeg om zo een visje te kunnen bezitten en volgen naar 70+… We geinen nog wat verder over dat dit wel eens een divisie kampioen zou kunnen worden in de klasse tot 10 cm en dit alles wijst er op dat een zelfs een kweker als dainichi zich nog steeds zo blij als een kind voelt wanneer hem de kersen op de slagroom worden geserveerd. het is de kunst van een kind.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

6 reacties

 1. bram rohaan
  beeroooooooooooooooo………….
  kkkkkkkkkkk…………….

  Edit: Lonny is staff van dainichi koi farm

 2. patrick makkes on

  wat een super mooie showa als je dat in je vijver heb zwemmen wat een glans en al zo groot op die jongen leeftijd geweldig super bram

 3. Hallo Bram,

  Ik ben wel erg benieuwd hoe zich dit reuzenbaby ontwikkeld. Houd ons op de hoogte en geniet van je verblijf in Nihon.

  Trouwens erg leuk om je via jullie site te volgen.

  Groetjes uit Emmen,

  Ingo